2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (16)


№ 3 (15)


№ 2 (14)


№ 1 (13)

№ 1 ( 13 ) 2012

Hei kaikki, rakkaat lukijat!

Taas kerran tapaamme Mosaiikki-Tampereen kevätnumeron merkeissä. Keväästä on kirjoitettu paljon lauluja, runoja ja sanontoja, kuten esimerkiksi seuraavat: ”Kevät – maailman ainoa todellinen vallankumous...” (Fjodor Tjuttšev) tai ”Kevät saa halumme lentämään”, (Georgi Aleksandrov).

Kevään myötä mieliala kohoaa ja ympärillä oleva luonto herää talviunestaan. Mutta me emme ole ”nukkuneet”, vaan olemme ahertaneet koko tämän pitkän pakkastalven. Viime vuoden yhteenvedossa todettiin, että monien yhdistysten vuosikokouksissa kerrottiin mielenkiintoista tietoa Tampereella toteutettavista eurooppalaisista hankkeista. Hankkeita oli eri aihealueilta ja aloilta; oli lastentyötä, kulttuuritapahtumia, opetusprojekteja, näkö- ja kuulovammaisten avustamista ja luonnonsuojeluprojekteja.

Tampereen yliopistossa pidettiin kaksipäiväinen seminaari rasismin aiheuttamien ongelmien tiimoilta. Seminaarissa esitettiin aiheeseen liittyviä esitelmiä Suomen eri kaupungeista. Seminaarin osallistujat saivat katsoa Aki Kaurismäen uusimman elokuvan ”La Havre”. Elokuva kertoo inhimillisyydestä, hyvyydestä ja ihmisten tukemisesta, siitä, miten lähimmäistään voi auttaa olemalla myötätuntoinen ja antamalla hänelle huomiotaan. Niille, jotka eivät vielä oikein tunne Aki Kaurismäen tuotantoa ja niille, jotka haluaisivat tutustua syvemmin suomalaiseen kulttuuriin, suosittelen todellakin katsomaan tämän lahjakkaan elokuvaohjaajan teoksia. Esimerkiksi elokuva ”Mies vailla menneisyyttä” löytyy myös venäjäksi dubattuna. Monet Kaurismäen elokuvat on palkittu elokuvafestivaaleilla.

Rasismin kysymyksiin keskittyy myös Tampereen perinteinen Rasisminvastainen viikko, jolloin monet yhdistykset järjestävät monenlaisia tapahtumia. Silloin pidetään konsertteja, luentoja, näyttelyitä ja kierretään kouluissa.

Maahanmuuttajien neuvontapalvelujen parissa tehdään ahkerasti töitä. Lehtemme sivuilla voitte tutustua tarkemmin sen aikatauluihin. Neuvontapisteessä on aina paljon väkeä, palvelulle on tarvetta ja kysyntää. Neuvontaa annetaan eri aihealueista ja eri kielillä. Joku ei pysty täyttämään tarvittavia lomakkeita, joku etsii suomen kielen kursseja, ja joku tulee vain kysymään alustavaa tietoa kaupungista ja siellä asumisesta.

Vuoden alussa Venäläinen klubi arvioi ”Suomen kalliorannoilla” -kirjoituskilpailun tuotokset. Kilpailun voitti kolme nuorta venäjänkielistä aloittelevaa kirjailijaa seuraavista kaupungeista: Jekaterina Nilova, Vantaa; Marina Formulahti, Tampere; Vladimir Krjukov, Lappeenranta. Klubin joka vuosi järjestämään kirjoituskilpailuun saatiin runoja, kertomuksia, esseitä ja runoelmia. Voittajat saivat pienen rahapalkinnon. Onnittelemme vilpittömästi kilpailun voittajia ja toivotamme heille onnea ja menestystä kirjallisuuden saralla.

Hiihtoloman Venäläinen klubi aloitti yhteisellä matkalla Sappeen laskettelukeskukseen. Aikuisista ja lapsista koostunut ryhmä vietti upean lauantaipäivän ainutlaatuisen kauniissa hiihtokeskuksessa. Lapset laskivat pulkkamäkeä ja paistoivat makkaraa nuotiolla. Aikuiset kävivät muutaman kerran hiihtämässä ja nuoret opettelivat laskettelua ja lumilautailua hiihdonopettajan opastuksella.

Tänä vuonna meitä ilahdutti Vologdan mieskuoron kiertue. Hervannan luterilaisen kirkon tiloissa pidettiin Vologdan mieskuoron hyväntekeväisyyskonsertti ”Teille, ihanat naiset!” Hengellinen a capella -laulu kosketti kuulijoita ja jotkut jopa itkivät hiljaa liikutuksesta. Konsertin lopuksi yleisö nousi ja antoi raikuvat aplodit. Konsertin jälkeen Venäläisen klubin hallitus sai paljon kiitosta myös suomalaisilta katsojilta. Omasta puolestamme haluamme kiittää kirkon diakonia, Kaisa Plompia siitä, että hän on aina innostunut tekemään yhteistyötä klubimme kanssa. Syvimmät kumarruksemme!

Lopuksi haluan vielä todeta: Ihanaa kevättä teille, rakkaat lukijamme! Reipasta kevätmieltä, iloa, rakkautta ja kaikkea hyvää elämällenne!

Menestystä!

Margarita Niemi, Tampere

Suomennos: Päivi Nironen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика