2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (08)


№ 3 (07)


№ 2 (06)


№ 1 (05)

№ 3 ( 07 ) 2010

Tervehdys, rakkaat lukijat!

Niin on kesä taas takanapäin, se olikin kuuma ja helteinen! Vähitellen alamme palata normaaliin elämään. Tänä kesänä myös Suomessa oli mahdollisuus viettää suurenmoinen loma. Etenkin, kun täältä löytyy monipuolista lomanviettoa varten kaikkea, mitä toivoa saattaa: puhtaita rantoja ja lämmintä vettä, monenlaisia liikuntamahdollisuuksia ja leirintäalueita; täällä voi myös viettää aikaa meren rannalla, esimerkiksi Porissa. Eikä se ole edes kaukana, vain vähän yli sadan kilometrin päässä Tampereelta. Meren rannalla sijaitsevassa Yyterissä olikin tänä vuonna epätavallisen paljon ihmisiä. Toivon, että myös lehtemme lukijat ovat viettäneet mukavan loman, ottaneet aurinkoa ja keränneet voimia syksyä ja talvea varten.

Nyt haluaisin palata menneen kesän tapahtumiin ja kertoa hieman siitä, missä kävin ja mitä onnistuin näkemään. Kesäkuun 23. päivänä Gruusiassa Tbilisissä järjestettiin pyöreän pöydän keskustelu, jonka aiheena oli Naisjohtajien luova, älyllinen ja sosiaalinen potentiaali. Keskusteluun osallistui kansalaisjärjestöjen johtajina toimivia naisia kahdeksasta maasta: Gruusia, Tanska, Kazakstan, Liettua, Makedonia, Venäjä, Slovakia ja Suomi. Myös minut oli kutsuttu tähän tapahtumaan Tampereen Venäläisen klubin johtajana. Keskustelujen aikana mielipiteitä vaihdettiin seuraavista aiheista: Naiset, yhteiskunta ja valta; Venäjän kielen ja slaavilaisen kulttuurin perinteiden säilyttäminen; Maanmiehet ulkomailla; Naisten epävirallinen diplomatia; ja Taide – ystävyyden silta (naisten älyllinen ja luova potentiaali). Osanottajat keskustelivat näistä aiheista ja suunnittelivat tulevaa yhteistä toimintaa. Eräässä pyöreän pöydän istunnossa minä kerroin uudesta Privet iz Rossii (Tervehdys Venäjältä) -projektista, jota on tarkoitus toteuttaa Tampereen kaupungin kouluissa. Suunnitteilla on myös konferenssin järjestäminen Tampereella.

Vastaavanlaisia kansalaisjärjestöjen johtajien tapaamisia on pidetty jo aikaisemmin Saksassa ja Tanskassa. Tällä kertaa pyöreän pöydän osanottajat kutsuttiin audienssille Pyhän ja autuaan katolikosin Gruusian patriarkka Ilja II:n luo.

Tampereen Kukkaisviikko viehätti sekä lapsia että aikuisia, ja se keräsi joka päivä runsaasti ihmisiä keskusaukiolle. Kuka olisikaan voinut kulkea välinpitämättömänä mitä erilaisimpien kirkasväristen ja uskomattoman kauniiden kukkien ohi? Saatuaan tarpeeksi kukkien ihastelusta lapset menivät nauttimaan maailmanpyörän kyydistä ja aikuiset kuuntelivat Keskustorilla järjestettyjä konsertteja.

Haluan kertoa vielä eräästä tämän kesän tapahtumasta. Keväällä meille Venäläiselle klubille soitti Orivedellä asuva Olavi Smolander ja kertoi löytäneensä sodanaikaisen haudan. Hauta sijaitsee metsässä eikä kukaan ole hoitanut sitä. Laadimme talkooilmoituksen ja kaikki asiasta kiinnostuneet kokoontuivat yhteen. Venäjän Suomen suurlähetystö tuki ideaamme ja myönsi rahaa työkalujen ostamiseen sekä kuljetus- ja muihin kuluihin. Kuumasta ilmasta huolimatta me laitoimme veljeshaudan yhdessä suhteellisen nopeasti kuntoon. Työhön ottivat osaa jopa lapset, he auttoivat meitä oikein innokkaasti. Haluamme kiittää Olavi Smolanderia siitä, että hän ei ollut välinpitämätön, vaan ryhtyi etsimään ihmisiä, jotka voisivat ottaa vastuulleen tämän tuntemattoman metsähaudan. Nyt meillä on paikka, jossa voimme käydä osoittamassa kunnioitusta kaatuneiden sotilaiden rohkeudelle ja laskea kukkia merkiksi siitä, että olemme kiitollisia heidän uroteoistaan.

Myös Venäläinen klubi on kesän aikana pitänyt hieman lomaa kooten voimia tulevaan työhön. Me avaamme uusia kerhoja lapsille ja aikuisille ja valmistelemme kulttuuritapahtumia ja seminaareja. Seuratkaa klubin ohjelmaa uudella internet-sivustollamme osoitteessa www.tampereclub.ru.

Koko kesän ajan klubilla on ollut töissä psykologi. Nyt hän jatkaa opintojaan, ja sen vuoksi neuvontaa voidaan jatkossa järjestää joko Skypen välityksellä tai ennakkoajanvarauksella. Hakekaa tarvittaessa rohkeasti apua!

Toivotan kaikille hyvää syksyä ja reipasta mieltä!

Teksti ja kuvat: Margarita Niemi
Mosaiikki-Tampere-lehden toimittaja-koordinaattori

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика