№ 1 ( 05 ) 2010

Toimitukselta

Hyväilee minua ilma sininen
keväisen hehkuvan taivaan.
Kuin paju hentoinen, elän aavistaen
että ihmeen kokea saan.

Olga Altovskaja

Tervehdys, rakkaat lukijat!

Uusi vuosi alkoi tavalliseen tapaan, kädet täynnä työtä. Tampereella vietettiin perinteistä Venäläisen kulttuurin viikkoa. Kaikki tekivät parhaansa: sekä järjestäjät että osanottajat. Oli luentoja, konsertteja, tapaaminen Pakkasukon ja Lumineidon kanssa, sekä taide- ja taidekäsityönäyttelyitä. Ajettiin hevosilla ja laulettiin yhdessä; muusikot ja laulajat pitivät konsertteja ja tarjolla oli jopa venäläisen keittiön herkkuja!

Paljon kiinnostusta herätti Natalia Šuvalovan käsitöiden näyttely Metso-kirjastossa. Näyttelyssä oli esillä taidokkaita, helmistä eri tekniikoilla tehtyjä koruja: kaula-, ranne- ja korvakoruja. Näytteillä oli myös vologodskilaista nyplättyä pitsiä. Vieraskirjassa oli paljon käsityömestarille osoitettuja lämpimiä sanoja. Ei yhtään ihmetytä, että monet lausunnoista oli kirjoitettu suomeksi ja niissä kiiteltiin kaunista näyttelyä.

– Huh, huh; hiet on nyt pyyhitty otsalta ja olemme ryhtyneet valmistelemaan Pietarilaisen komediateatterin vierailua ja perinteistä maaliskuun 8. päivän juhlaa. Kansainvälisen naistenpäivän juhla on meidän yhdistyksessämme jo perinne ja juhlista kaikkein rakkain. Aika on lentänyt nopeasti; tuntuu, että juuri äsken juhlimme uutta vuotta, mutta ilmassa voi jo havaita kevään henkäyksiä. Vaan eipä kiirehditä asioiden edelle. Ennen kevättä pitää ehtiä tehdä vielä paljon. Ja tietenkin, pitää julkaista Mosaiikki-Tampere-lehden uusi numero. Tänä vuonna tulemme jälleen kertomaan teille, hyvät lukijat, uusista projekteista ja tapaamme mielenkiintoisia ihmisiä. Toivon, että kaikki se, mitä toivottiin ”uudenvuoden kellojen lyödessä”, alkaa toteutua. Sitä varten tulee kuitenkin tehdä innokkaasti hommia.

Eikö niin, että aika usein kuulee: me kaikki elämme samalla planeetalla, mitä väliä on sillä, kuka mistäkin on tullut tai muuttanut. Tai: ”Kaikki ihmiset ovat veljiä keskenään”. Tuo on monille tuttu sanonta. Mutta onko se oikeasti niin? Miten mielellään ihmiset välillä kampittavat toisiaan? Miten niin – onko tuo muka parempi kuin minä? Mitä se siinä rehvastelee? Ja alkavat vielä puhua paheksuen. Vai onko tämä kaikki kuvittelua?

Varmaankin meidän kaikkien tulee pyrkiä siihen, mitä äsken sanottiin veljistä. Onneksi nykyään on ihmisiä, jotka omistavat koko elämänsä kansojen ja kansallisuuksien tai yksittäisten ihmisten lähentämiselle. Suomessa tämän hyväksi tehdään paljon. Ja on jo olemassa konkreettisia tuloksia, joita ovat saaneet aikaan konkreettiset ihmiset. Näitä ihmisiä ovat maahanmuuttajatyön koordinaattorit, projektien johtajat ja työntekijät sekä myös ihan yksittäiset mielenkiintoiset ihmiset.

Ymmärtää, auttaa ja tuntea itsensä tasavertaiseksi toisen ihmisen kanssa. Eikä vain kenen tahansa toisen, vaan ihmisen, joka on erilainen kulttuuriltaan, kieleltään ja kansallisuudeltaan. Siihen ei riitä vain se, että on töissä sosiaalialalla, ihmisen pitää myös valmistaa itseään henkisesti sellaista työtä varten.

Monissa maailman maissa vietetään ihmisoikeuksien päiviä. Myös Suomessa monissa kaupungeissa, mm. Tampereella, vietetään vuosittain Rasismin vastaista viikkoa. Tutkitaanpa hieman historiaa. Ehkä kovin monet eivät tiedä, että rotuerottelun poistamiselle omistettua päivää vietetään YK:n yleiskokouksen 21. istunnon päätöksellä, joka tehtiin 26. lokakuuta vuonna 1966. Tuona samaisena päivänä vuonna 1960 Etelä-Afrikan Sharpevillessa poliisi avasi tulen ja tappoi 69 ihmistä, jotka osallistuivat rauhalliseen protestimielenosoitukseen. Sillä vastustettiin apartheid-hallinnon lakeja, joiden mukaan Etelä-Afrikan mustaihoisten piti aina pitää mukanaan passeja. Julistaessaan tämän teemapäivän vuonna 1966 yleiskokous kehotti kansainvälistä yhteisöä kaksinkertaistamaan pyrkimykset, jotka tähtäsivät kaikenlaisen rotuerottelun poistamiseen. Ensimmäisen rasismin ja rotuerottelun poistamiseksi laaditun kymmenvuotisohjelman puitteissa yleiskokous kehotti vuonna 1979 kaikkia valtioita viettämään maaliskuun 21. päivää rasismin vastaisena päivänä. Etelä-Afrikan tasavallassa tätä päivää vietetään Ihmisoikeuksien päivänä.

Tampereella vuosittainen Rasismin vastainen viikko tuo yhteen erilaisia kaupungin organisaatioita ja kansalais- ja nuorisojärjestöjä. Viikon tapahtumiin osallistuu monenikäisiä ihmisiä eri kansallisuusryhmistä. Myös teillä on mahdollisuus osallistua tähän tapahtumaan. Voitte käydä konserteissa ja näyttelyissä tai osallistua jollain muulla tavalla. Tulkaa tutustumaan viikon tapahtumiin. Seuratkaa ilmoituksia. Kutsumme kaikki osallistumaan Rasismin vastaisen viikkoon, jota vietetään 20.–27.3.2010. Tervetuloa!

Margarita Niemi
Mosaiikki-Tampere-lehden toimittaja-koordinaatori

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика