№ 1 ( 05 ) 2010

Tukea ja toimintakykyä ikääntyvien maahanmuuttajien arkeen

Vuonna 2009 Tampereella alkoi kolmivuotinen Tukea ja toimintakykyä arkeen -projekti. Hanketta toteutetaan Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry:n ja Setlementtiyhdistys Naapuri ry:n yhteistyönä ja sitä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Projekti on jatkoa samojen yhteistyötahojen toteuttamalle Kulttuurien koti -hankkeelle.

Vanhuspalveluyhdistys ry on perustettu Tampereella vuonna 1969. Yhdistys tarjoaa ikääntyneille ihmisille asumispalveluja Kuuselan, Taatalan ja Keinupuiston taloissa, ja se on aktiivinen vaikuttaja vanhusväestöön liittyvissä asioissa. Setlementtiyhdistys Naapuri ry on perustettu vuonna 1994. Setlementti Naapurin eräs toimintamuoto on maahanmuuttajatyö, jota toteuttaa Hervannan kaupunginosassa toimiva kansainvälinen naisten klubi Naistari.

Tukea ja toimintakykyä arkeen -projektin tavoitteena on kehittää palveluohjausta ikääntyvien maahanmuuttajien itsenäisen elämänhallinnan tueksi, kehittää muistikuntoutusta vastaamaan maahanmuuttajavanhusten tarpeita ja toteuttaa vanhusten toimintakykyä tukevaa monikulttuurista päivätoimintaa. Tukea tarjotaan sekä ryhmissä että yksilötasolla. Maahanmuuttajia pyritään tukemaan heidän omassa arkielämässään kunkin oma kulttuuritausta huomioon ottaen.

Projektin toteutuksessa hyödynnetään Kulttuurien koti -hankkeessa tuotettuja materiaaleja, kuten yksilö- ja ryhmäpalveluohjauksen tueksi kehitettyä asiakastietokansiota ja asiointimateriaalia. Asiakastietokansioon kootaan asiakkaan tärkeitä tietoja, kuten tietoja käytössä olevista lääkkeistä, apuvälineistä, kotihoidon palveluista, harrastuksista ym. yhdeksi kokonaisuudeksi, ja se toimii sekä työvälineenä palveluohjausta antavalle henkilölle että asiakkaan tukena hänen käyttäessään sosiaali- ja terveyspalveluja itsenäisesti.

Henkilökohtaisen asioinnin helpottamiseksi kehitetty asioinnin tukimateriaali puolestaan helpottaa selviytymistä erilaisista arjen tilanteista, kuten ajan varaamisesta lääkärille, huoltomiehen kutsumisesta ja palvelubussin tilaamisesta. ”Fiksuna kaupassa” -tuotemateriaali tarjoaa opastusta ja tietoa erilaisista elintarvikkeista, pyykinpesusta jne. Materiaaliin kuuluu tuotekansioita, joihin on kerätty esim. tietoa erilaisista hiutaleista, jauhoista, sokereista ja niiden käyttötarkoituksista. Tuotekansioita on käännetty mm. venäjän ja farsin kielelle.

Muistikuntoutustusryhmät

Muistikuntoutusryhmien toiminta keskittyy muistin heikentymisen ehkäisyyn, ja sillä pyritään pidentämään ihmisen aktiivista toiminta-aikaa. Ryhmät on tarkoitettu ikääntyneille venäjänkielisille maahanmuuttajille. Muistin ylläpitämiseen ja parantamiseen pyritään erilaisten aktiivisten harjoitusten avulla. Ryhmissä annetaan myös tietoa muistin toiminnasta, erilaisten muistisairauksien oireista ja muistin parantamisen mahdollisuuksista.

Ryhmätoiminta sisältää yhteistä muistelemista, laulamista, liikuntaa, yhteisiä kävelyretkiä ja muuta mukavaa yhdessäoloa. Yksilötasolla ikääntyneille maahanmuuttajille tarjotaan mahdollisuutta oman muistin testaamiseen, sekä erilaisia muistin ylläpitämistä tukevia harjoituksia. Projekti tarjoaa vanhuksille myös apua ja neuvontaa kotona itsenäisen elämän järjestämisessä. Muistikuntoutusryhmät ovat asiakkaille ilmaisia.

Muistikuntoutusryhmät kokoontuvat seuraavasti: Tesoman kaupunginosa: Wihreä puu, Ristimäenkatu 35, tiistaisin klo 13.00 Annalan kaupunginosa: Ylisenkatu 6, keskiviikkoisin klo 10.00 Venlantupa, Teekkarinkatu 5, torstaisin klo 12.00, parittomat viikot.

Jos muistamiseen liittyvät asiat ovat alkaneet huolestuttaa teitä, ottakaa yhteyttä!

Inna Seppä
Muistikuntoutusohjaaja
Puh. 050 307 1794
inna.seppa@tvpy.fi
Keinupuistokeskus
Orivedenkatu 28, 33720 Tampere

Lisätietoja Tukea ja toimintakykyä -projektista:
Marja Pelto-Pihko
Vastaava ohjaaja
Puh. 050 525 8262
marja.pelto-pihko@naapuri.fi

Linkkejä:
www.tampereenvanhuspalveluyhdistys.fi
www.naapuri.fi
www.naistari.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика