2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 | 


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 4 ( 04 ) 2009

Maahanmuuttajat työharjoitteluun Tampereen kaupungille

Työllisyysportti on verkkopalvelu, joka tukee työllisyydenhoidon ammattilaisten työtä. Palvelun tavoitteena on palvelujen ja palveluprosessien läpinäkyvyys, tiedon saatavuus ja helppokäyttöisyys. Palvelu on valtakunnallisesti ainutlaatuinen.

Työllisyysportti sisältää Tampereen kaupunkiseudun työllisyyspalvelut, koulutuspalvelut sekä työllistymistä tukevat palvelut, kuten esimerkiksi kuntoutumiseen, asumiseen ja toimentuloturvaan liittyvät palvelut. Lisäksi Työllisyysporttiin on koottu palveluprosessikuvauksia, työmenetelmiä ja -välineitä sekä ajankohtaista tietoa seutukunnallisesta työpolitiikasta. Palveluprosessikuvauksissa kerrotaan, mistä asiakkuus alkaa, mitä asiakkuuden aikana tehdään ja miten asiakkuus päättyy.

Työllisyydenhoidon palveluyksikkö tuottaa yksilöllisiä erityispalveluja työllistymiseen. Verkostokoordinaattori Abdulkadir Hashi hoitaa maahanmuuttajien asioita.

Maahanmuuttajien työllistyminen on edelleen hankalaa, eikä talouden taantuma ole ainakaan helpottanut tilannetta. Monilla työnantajilla ei ole kokemusta maahanmuuttajista, ja harjoittelijoiden ottamista arastellaan, kertoo verkostokoordinaattori Abdulkadir Hashi. Siksi työharjoittelun järjestäminen on Hashin mukaan Tampereen kaupungilta hyvä avaus. Hashi toivoo, että omalla toiminnallaan kaupunki näyttäisi esimerkkiä myös yksityisille.

Työllisyydenhoidon palveluyksikkö välittää maahanmuuttajia työharjoitteluun ensisijaisesti Tampereen kaupungille. Harjoittelupaikat ovat kaupungin eri yksiköissä: kirjastoissa, päiväkodeissa, kouluissa, palvelukeskuksissa, museoissa jne. Harjoittelu kestää pääsääntöisesti 3-6 kuukautta. Harjoittelu on tarkoitettu ennen kaikkea 2-3 vuotta Suomessa asuneille maahanmuuttajille.

Tarkoituksena on, että maahanmuuttajat saavat työkokemusta ja tutustuvat suomalaiseen työkulttuuriin. Samalla he oppivat kieltä, kertoo työllisyydenhoidon palveluyksikön verkostokoordinaattori Abdulkadir Hashi.

Apua ja tukea on tarjolla työharjoittelupaikan löytämisen lisäksi myös harjoittelun aikana. Palvelupakettiin kuuluvat säännölliset tapaamiset, joissa työn sujumista pohditaan yhdessä harjoittelijan, työnantajan ja koordinaattorin kesken. Palvelut ovat maksuttomia.

Työllisyydenhoidon palveluyksikön verkostokoordinaattori Hashin mukaan maahanmuuttajille pyritään löytämään harjoittelupaikka riippumatta siitä, kuinka hyvin he osaavat suomea. Työharjoittelu on tarkoitettu vasta Suomeen tulleille, ja suomen kielen oppiminen ja osaamisen parantaminen ovat osa työharjoittelua. – Yritämme korostaa sitä, että kielitaitovaatimukset eivät saisi rajoittaa työhönottoa. Merkitystä on myös esimerkiksi työnhakijan työkokemuksella ja persoonalla, Hashi kertoo.

Itse olen maahanmuuttaja. Tulin Suomeen Somaliasta vuonna 1989 nuorena poikana. Tiedän, kuinka monimutkainen urapolku on. Työharjoittelu ja vapaaehtoistoiminta on hyvä alku työelämässä ja ne tuovat työkokemusta. On monta esimerkkiä siitä, kuinka työharjoittelun jälkeen ihminen pääsee töihin. Aktiivisuus, määrätietoisuus ja aloitekyky ovat avaimia menestykseen.

Teksti: Tatjana Kauppinen
Tampere

Yhteystiedot:
Abdulkadir Hashi
verkostokoordinaattori
Työllisyydenhoidon palveluyksikkö
Tampereen kaupunki
puh. 040 800 4952
abdulkadir.hashi@tampere.fi
www.tyollisyysportti.fi/tampere

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика