№ 2 ( 02 ) 2010

Suomalaiskoulun rento tunnelma viehättää Aleksandraa


Aleksandra Svorjova aloitti koulunkäynnin Suomessa Kalevalan koulun venäjänkielisessä ryhmässä. Äidinkielisestä opetuksesta on ollut paljon apua suomalaiseen kouluun sopeutumisessa.

15-vuotias Aleksandra Svorjova muutti perheensä kanssa Virosta Kuopioon vasta vuosi sitten, mutta hallitsee suomen kielen jo hämmästyttävän hyvin.

Päätin, että minun on pakko oppia suomea nopeasti. Minun ei tarvinnut tehdä kovin paljon työtä kielen oppimiseksi. En opiskellut niinkään kirjasta, vaan yritin kuunnella suomenkielistä puhetta ja painaa muistiin sanoja. Mitä nopeammin opin uusia sanoja, sitä nopeammin opin kieltä. Kaverit auttoivat myös oppimisessa, venäjänkielinen Aleksandra kertoo.

Aleksandra opiskelee Kalevalan koulussa yhdeksännellä luokalla. Kalevalan kouluun tulevat aluksi kaikki Kuopioon muuttavat vieraskieliset, peruskouluikäiset oppilaat. He opiskelevat ensin keskeisiä oppiaineita sekä omaa äidinkieltään ja suomen kieltä omissa ryhmissään äidinkielellään. Kun suomen kielen taito on riittävä, he siirtyvät vähitellen ja joustavasti normaaliin luokkaopetukseen suomenkielisiin luokkiin.

Aleksandrakin opiskeli aluksi venäjänkielisessä luokassa, jonka opettajana toimii Maritta Pikkuvirta. Nyt Aleksandra opiskelee eri aineita normaalissa luokkaopetuksessa ja venäjää Pikkuvirran luokassa. Venäjänkielisestä luokasta on ollut paljon apua suomalaiseen kouluun ja suomenkieliseen opetukseen sopeutumisessa, Aleksandra kertoo. Esimerkiksi aluksi suomalaisen oppikirjan tekstejä sai venäjäksi käännettyinä. Ja vieläkin Aleksandra saa halutessaan esimerkiksi koekysymykset venäjän kielellä tai hän voi vastata kokeissa venäjäksi.

Yhteiskuntaoppi yksi lempiaineista

Aleksandra on kotoisin Kohtla-Järven kaupungista, joka on rannikolla 150 kilometriä Tallinnasta itään. Kaupungissa asuu enemmän venäläisiä kuin virolaisia, ja Aleksandra kävi siellä venäjänkielistä koulua.

- Viron kieltä osasin silloin jonkun verran, mutta nyt se alkaa unohtua, Aleksandra kertoo.

Virossa mennään kouluun kuusivuotiaana. Aleksandran mielestä virolainen koulu on stressaavampi kuin suomalainen. Läksyt on tehtävä, tai numero voi laskea. Valinnaisia oppiaineita ei ole, vaan kaikilla on sama lukujärjestys. Kokeiden arvosteluasteikko on kakkosesta viitoseen, ja hyvä numero on vaikeampi saada kuin suomalaiskoulussa.

- Virossa en tykännyt liikuntatunneista. Täällä tunnit ovat vaihtelevampia, kun tutustutaan erilaisiin liikuntamuotoihin ja käydään eri urheilupaikoissa.

Viron kouluissa ei ole uskontotunteja, mutta täällä Aleksandra käy uskontotunneilla. On hyvä oppia tuntemaan omaa uskontoa, hän toteaa.

Aleksandra on myös sitä mieltä, että suomalaiskoulu opettaa virolaista enemmän sellaisia tietoja ja taitoja, joita tarvitaan elämässä. Kaikki eivät tarvitse esimerkiksi syvällisiä fysiikan opintoja työelämässä.

Aleksandra on myös ilokseen huomannut, että oppikirjat on kirjoitettu helposti ymmärrettävällä suomen kielellä. Aleksandran lempiaineita ovat kotitalous, kemia ja yhteiskuntaoppi. Yhteiskuntaoppi siksi, että suomalainen yhteiskunta on uusi hänelle.

Monikulttuurisuudesta on hyötyä

Svorjovan perhe muutti Kuopioon kahdessa erässä. Ensin tuli äiti ja puoli vuotta myöhemmin isä ja tyttäret. Äiti työskentelee sairaanhoitajana Kuopion yliopistollisen sairaalan teho-osastolla. Isän päivät täyttyvät toistaiseksi vielä suomen kielen ja kulttuurin opinnoista Savon ammatti- ja aikuisopistossa.

Aleksandran, tai virallisemmin Ellen-Aleksandran, 10-vuotias sisar Maria-Nikol käy myös Kalevalan koulua. Aleksandra tuntuu kotoutuneen Kuopioon erinomaisesti. Hän kertoo kaipaavansa Virosta eniten läheisiä lapsuudenystäviään sekä mummia ja ukkia. Sopeutumisessa auttavat uudet, lähinnä täällä asuvat venäjänkieliset ystävät. Aleksandra kertoo, että Kuopio vaikutti aluksi isolta kaupungilta, mutta nyt tuntuu, että tuntee joka paikan täällä.

- Kuopio on mukava kaupunki, lähellä luontoa. Kesällä voi käydä uimassa järvessä ja talvella hiihtämässä ja laskettelemassa.

Monikulttuurisessa Kalevalan koulussa on Aleksandran mukaan kiinnostavaa opiskella. Saa tutustua toisten oppilaiden kulttuureihin ja kieliin.

- Olen oppinut paljon vieraskielisiä sanoja, Aleksandra sanoo hymyillen.

- Muista kulttuureista tulleiden kanssa on helppo olla. Meillä kaikilla on samoja ongelmia, ja kaikki auttavat toisiaan.

Eurooppaa kiinnostaa

Aleksandralla ei ollut ennakkokäsityksiä Kuopiosta. Jotkut asiat yllättivät, kuten yksilöllisyyttä ja yksilöä korostava yhteiskuntamme ja elämäntapamme sekä se, että ihmiset eivät ole kovin avoimia.

- Kukaan ei tunge elämääsi, jos et halua sitä. Nuoretkin ovat täällä omassa pienessä porukassaan, kun Virossa liikutaan isolla kaveriporukalla. Muoti sen sijaan on samanlaista, mutta täällä nuoret käyttävät enemmän rahaa ostoksiin.

Aleksandra aikoo jatkaa opintojaan lukiossa. Pidemmän tähtäimen tavoite on lääkärin koulutus. Hän pitää matkustamisesta ja on innokas oppimaan ja kokemaan uutta.

- Haluaisin tutustua Eurooppaan. Lääkärinä voisin työskennellä Suomessa tai Virossa, jos olosuhteet siellä paranevat, tai muuallakin Euroopassa.

Teksti: Anja Hiltunen
Kuva: Vicente Serra

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика