Traumaperäinen stressihäiriö

Arvoisa rouva psykologi!

Olen kärsinyt jo monta vuotta pahasta ongelmasta. Asiasta kirjoittaminenkin tuntuu minusta pahalta, joudun melkein pakottamaan itseni tähän. Joskus mieleeni tunkeutuu aivan väkisin kuvina se, mitä minulle kerran kotimaassani tapahtui. Ne ovat pahoja ja inhottavia asioita, joita ei kukaan kestäisi kuulla. Asiat välähtävät kuin filmi minun päässäni ja tunnen samalla hirveää oloa. Sanovat, että olen ollut kovin kireä ja helposti hermostuva jo monta vuotta, aiemmin nuorena en ollut tällainen. Tiedän, että kokemukseni ovat muuttaneet minua, mutta näistä asioista puhuminen tekee minut vielä sairaammaksi, enkä edes halua niitä paljon ajatella. Yöllä kuitenkin olen herännyt joskus hiestä läpimärkänä ja perheeni mukaan jopa huutanut sitä ennen unissani. Joskus muistan jotain siitä, mitä unta näin, joskus en tajua mitään kun herään. Auttaisiko minua unilääke. Haluan unohtaa kaiken, mutta miten se onnistuisi?

Hyvä Kysyjä!

Minusta vaikuttaa siltä, että kokemasi pahat asiat ovat jättäneet sinuun hyvin syvät jäljet. Kun ihminen kokee jotain ylivoimaisen järkyttävää, kuten sinä olet kokenut, sanotaan, että hän traumatisoituu henkisesti. Vakavaa psyykkistä traumaa seuraa monesti häiriö, jota kutsutaan nimellä traumaperäinen stressihäiriö. Sen oireet ovat juuri tuollaisia kuin nuo tuskaiset tilat, joista sinä kärsit.

Traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsivä kokee traumasta muistuttavat asiat hyvin ahdistaviksi ja yrittää välttää niitä. Joskus näitä asioita voi olla vaikea muistaa, ne ovat ikään kuin pyyhkiytyneet pois mielestä.  Tavallinen oire on myös se, että asiat väkisinkin tunkeutuvat mieleen ja olo on silloin ahdistunut tai jopa epätodellinen. Toistuvat painajaisunet ovat myös tavallisia.  Joskus ihmisellä, joka on tällä tavoin kärsinyt, voi olla vaikeutta kestää muiden seurassa oloa, mieli voi olla kireä juuri niin kuin kuvasit. Elämä voi tuntua toivottomalta ja jotenkin vaikealta ihan käytännössäkin. Hyvät ja lämpimät tunteet voivat tuntua kadonneen, voi tuntua kuin olisi koko ajan varuillaan ja ehkä vähän epäluuloinenkin.

Unilääkkeet voivat ehkä helpottaa Sinua lyhytaikaisena apuna, mikäli et pysty saamaan iltaisin unta tai heräilet kesken yöunien, samoin liikaa ahdistusta vähentävät lääkkeet. Varsinaisen ongelman hoito kuitenkin vaatii tavallisimmin samojen lääkkeiden käyttöä kuin masennustilojen hoidossa käytetään. Keskustelut psykologin luona olisivat sinulle tärkeä asia, mutta ymmärrän, että puhuminen on sinulle vaikeaa. Tavallista onkin, että keskustelujen jälkeen olo aluksi pahenee, tulee enemmän painajaisia tms. Pidemmän päälle sinulle olisi kuitenkin tärkeää päästä menneisyyden taakkasi kanssa sopuun, koska emmehän me ihmiset voi täysin unohtaa kokemuksiamme, jollemme sitten kärsi vakavasta muistihäiriöstä. Usein on myös hyvä harjoitella niitä tilanteita, jotka tuntuvat pelottavilta - kuten esimerkiksi bussilla kulkeminen ja ihmisten kohtaaminen vaikkapa jonkun läheisen seurassa, vähän kerrallaan.

Suomessa Helsingissä toimii Kidutettujen Kuntoutuskeskus -niminen paikka, joka hoitaa kidutuksen uhreja. Sinne pitää laatia lähete, jonka voi tehdä oma lääkärisi tai vaikka maahanmuuttajapalveluissa joku työntekijöistä. Hoitoon pääsevät ne, jotka kärsivät kidutuksen aiheuttamista traumoista.

psykologi Sirkku Suikkanen
Jyväskylän kaupungin
Maahanmuuttajapalvelut

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика