Mosaiikki

№ 1-2 ( 123-124 ) 2017

Riemumielin päättäjäisiin ja kesän viettoon

Julkaisijana Marko Kailasmaa @ 2.6.2016


On kaikille hieno hetki, kun lapset ja nuoret saavat kouluvuoden päätökseen ja koittaa kesäloman vapaus. Osa toki lähtee saman tien kesätöihin, jotkut lukevat jo pääsykokeisiin tai astuvat varusmiespalvelukseen. Useimmat saavat kuitenkin aloittaa rentouttavan kesäloman vieton.


Jonkinlainen muutos on kuitenkin kaikilla edessä. Osaa muutos pelottaa, osa odottaa sitä malttamattomasti. Vanhempien ja kaikkien aikuisten on tärkeä olla muutosvaiheissa tukena ja kuuntelemassa lasta ja nuorta. Moniin tilanteisiin liittyy haasteita, joista aikuiset eivät aina ole edes tietoisia. Siksi on tärkeää, että nuoriso saa sanoittaa ajatuksia turvallisessa ja keskustelevassa ilmapiirissä. Liittyivät aiheet sitten päihteisiin, rahan käyttöön tai arjen turvallisuuteen on aikuisella tärkeä paikka tukea lastensa kasvua ja kehitystä.

Päihteisiin liittyvä keskustelu vanhemman kanssa tarjoaa jo alakoululuokilta alkaen tilaisuuden pohtia asiaa turvallisesti ja luottamuksellisesti, kun lapsi saa kysyä ja myös kyseenalaistaa näkemiään malleja – oli sitten kyse raittiudesta tai päihteiden käytöstä. Tällaisessa keskustelussa ei tyhmiä kysymyksiä tai kommentteja olekaan – ei lapsella/nuorella eikä vanhemmalla, se vanhemman on hyvä muistaa.

Keskusteluun tulee lisäsyvyyttä, jos siihen saadaan mukaan vielä sisaruksia tai vanhempia sukulaisia, kuten isovanhempia. He tuovat elämänkokemuksellaan uusia näkökulmia ja auttavat niin lasta kuin vanhempaakin ymmärtämään kuinka olemme osa perhettämme ja myös laajempaa sukupolvien ketjua. Keskustelu turvallisessa sukulaispiirissä rikastaa kaikkiaan niin arkea kuin juhlaa, kun saamme tuntea perheenjäseniemme tuen kohtaamiemme haasteiden keskellä.

Toivoisin, että kasvatuksen etuoikeudessa, ei vain velvollisuudessa, elävät aikuiset kuuntelisivat entistä rohkeammin lasten ja nuorten näkemyksiä niin elämästä kaikkiaan kuin erityisesti päihteistä. Vastuulliseen mutta vapautuneeseen keskusteluun kuuluvat niin eri näkemykset kuin määrätietoinen otekin – iloa ja huumoria unohtamatta. Keskustelussa on tärkeä olla puheena enemminkin lasten ajatukset ja sosiaaliset tilanteet kuin aikuisten puhe päihdeaineista.


Marko Kailasmaa
pohdiskeleva kolmilapsisen perheen isä

Lähde: http://ånni.fi/vinkkipankki/riemumielin-paattajaisiin-ja-kesan-viettoon/
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös