№ 5-6 ( 117-118 ) 2016



europarlamenti

Suuntana muutos:

nuorten 50 ideaa paremmasta Euroopasta

Nuorten 50 ideaa paremmasta Euroopasta.

Parhaat ideat Euroopan tulevaisuuden rakentamiseksi ovat varmasti uuden sukupolven edustajilla, nuorilla. Strasbourgiin kokoontui toiseen Euroopan nuorisotapahtumaan (EYE) toukokuussa 7 000 eurooppalaista nuorta keskustelemaan siitä, miten Euroopan monet haasteet voitaisiin parhaiten ratkaista.

Tämän vuotinen tapahtuma keskittyy erityisesti viiden teeman ympärille:

  • Sota ja rauha: Ajatuksia rauhanomaisen planeetan rakentamiseksi.
  • Apatiaa vai osallistumista: Asialista eläväiselle demokratialle
  • Poissulkemista vai mukaan ottamista: Nuorisotyöttömyyden torjunta.
  • Taantumaa vai innovaatioita: Tulevaisuuden työelämä.
  • Romahdus vai menestys: Uusia tuulia kestävän Euroopan rakentamiseksi.

Tapahtumassa tuotiin esiin muun muassa nuorten äänestysikä, internetin saatavuus, kierrätys, maahanmuutto, tuotantotavat ja eurooppalaiset arvot. Nuorisotyöttömyydellä oli myös merkittävä rooli monissa keskusteluissa. Koulutusjärjestelmien toivottiin olevan enemmän työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia ja lisäksi haluttiin laadukkaita harjoittelupaikkoja. Myös ulko- ja turvallisuuspolitiikka oli puhuttu aihe, ja monet ehdottivat vahvempaa yhteistyötä sisäisten ja ulkoisten uhkien torjumiseksi.

Ideoista 50 parasta on koottu raporttiin, joka esitettiin parlamentille 6. syyskuuta. Osa ideoista välitetään parlamentin valiokunnille, jotka keskustelevat niistä nuorten kanssa 11. lokakuuta alkaen.

Ideoihin kuuluvat EU:n työmarkkinoille pääsyn helpottaminen eurooppalaisille nuorille, yrittäjyysresurssien ja -vaatimusten yhtenäistäminen, jotta nuoret yritykset pääsisivät paremmin alkuun, sekä energiavarojen yhdistäminen ja investoinnit älykkäisiin verkkoihin Euroopan kasvavien energiatarpeiden täyttämiseksi.

Raportin tarkoituksena on antaa mepeille selkeä kuva nuorten huolenaiheista, unelmista ja tulevaisuudenodotuksista.

Viestinnästä vastaavat parlamentin varapuhemiehet Mairead McGuinness ja Sylvie Guillaume toteavat raportin esipuheessa näin: ”Uskomme, että nämä ideat ovat innoituksen lähde kaikille parlamentin jäsenille. Nuoret voivat vaikuttaa asioihin, ja olemme varmoja, että heidän avullaan luodaan yhä elinvoimaisempi eurooppalainen demokratia. Nyt on parlamentin jäsenten vuoro jatkaa työtä ja käydä tärkeää vuoropuhelua Euroopan nuorten kanssa.”

Raportti sisältää puhujien, meppien ja osallistujien haastatteluja, infografiikkaa ja kaavioita sekä Euro-opan nuorisofoorumin kannanottoja.


Lähde
www.europarl.europa.eu/news/fi/
www.facebook.com/EuropeanYouthEvent?_rdr

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика