2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8-9 (61-62)


№ 7 (60)


№ 6 (59)


№ 4-5 (57-58)


№ 3 (56)


№ 2 (55)


№ 1 (54)

№ 6 ( 59 ) 2010

Kotouttamislain uudistamisesta


   Mervi Virtanen ja Juha-Pekka Suomi                 Meri-Sisko Eskola


Uutta kotouttamislakia on valmisteltu jo pitkään, ja lausuntokierros järjestettiin 27.5.-24.6.2010. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2010, ja laki astuisi voimaan aikaisintaan syyskuussa 2011. Lausuntokierrokseen liittyen sisäministeriö järjesti 21.6.2010 keskustelutilaisuuden, jonne järjestöjen edustajat ja maahanmuuttajat saivat tulla sekä kuulemaan lain mukanaan tuomista uudistuksista että myös kommentoimaan ja kyselemään. Lakia valmistelevat virkamiehet kirjasivat kaikki tilaisuudessa esitetyt kysymykset ja kommentit ylös. He myös kehottivat kaikkia levittämään tietoa siitä, että sivuston www.otakantaa.fi kautta jokainen voi kertoa omat mielipiteensä lakia valmisteleville tahoille. Lakiesitystä tarkasteltiin elokuussa hallituksen budjettiriihessä, ja uudistusehdotusten läpimeneminen riippuu resursseista.

Lakiesitys kotoutumisen edistämisestä

Lakiesityksen taustana on eduskunnan antama vastaus hallituksen selontekoon kotouttamislain toimeenpanosta. Sisäasiainministeriön neuvotteleva virkamies Meri-Sisko Eskola esitteli tilaisuudessa kotouttamislakiuudistuksen tavoitteita, jotka perustuvat eduskunnan vastauksessa esitettyihin haasteisiin. Näitä ovat mm. haavoittuvien ryhmien syrjäytymisen ehkäisy, kotouttamistoimenpiteiden vaikuttavuuden parantaminen sekä maahanmuuttajien osallisuuden, hyvien etnisten suhteiden ja vuoropuhelun edistäminen. Uudistuksen tavoitteena on selkeyttää kotouttamislainsäädäntöä ja saada nykyistä useampi maahanmuuttaja kotoutumista edistävien palvelujen piirin. Kotouttamislain uudistuksessa lähdetään ajatuksesta, että kotoutuminen on kaksisuuntainen prosessi.

Sisäasiainministeriön ylitarkastaja Juha-Pekka Suomi puolestaan kertoi varsinaisesta lakiesityksestä. Uusi laki olisi nimeltään laki kotoutumisen edistämisestä. Ehdotuksen mukaan kotouttamislaki koskisi jatkossa kaikkia maahanmuuttajia, joilla on voimassa oleva oleskelulupa tai joiden oleskeluoikeus on rekisteröity (EU-kansalaiset). Nykyisin kotouttamistoimenpiteiden piirissä ovat vain työttömiksi ilmoittautuvat maahanmuuttajat, joilla on A-status.

Kaikki maahanmuuttajat saisivat jatkossa perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta sekä oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan oleskeluluvan saamisen tai EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinnin yhteydessä. Lisäksi heille annettaisiin tietoa palveluista ja kotouttamisjärjestelmästä. Tämä tiedottaminen olisi viranomaislähtöistä. Maahanmuuttaja olisi myös oikeutettu alkukartoitukseen, jossa arvioitaisiin kielikoulutustarpeet ja selvitettäisiin se, tarvitseeko maahanmuuttaja kotoutumissuunnitelman. Kotoutumissuunnitelman pituus määräytyisi yksilöllisesti, ja ensimmäisen suunnitelman pituus olisi enintään vuosi. Tavoitteena on, että kotoutuminen ja työllistyminen nopeutuisivat ja että kotouttamistoimenpiteet huomioisivat nykyistä paremmin maahanmuuttajan henkilökohtaiset tarpeet.

Toinen melko iso muutos on se, että turvapaikanhakijoiden vastaanottoa koskevat lakipykälät eriytetään omaksi laikseen, ja näin turvapaikanhakijat tulisivat kotouttamislain piiriin vasta oleskeluluvan saatuaan.

Osallisena Suomessa -hanke

Kotouttamislain uudistamisessa on tarkoitus säätää myös Osallisena Suomessa -kokeilusta, ja sisäasianministeriön maahanmuuttojohtaja Mervi Virtanen esitteli tilaisuudessa tätä hanketta käsittelevät lakipykälät. Hankkeen tavoitteena on maahanmuuttajien kotouttamisen tehostaminen kokeilemalla uusia kotouttamisen toimintamalleja sekä kehittämällä valtion ja kuntien yhteistyötä. Hankkeen perusajatuksena on maahanmuuttajien erilaisten lähtökohtien huomioon ottaminen kotouttamistoimenpiteissä. Kukin maahanmuuttaja ohjattaisiin alkukartoituksen jälkeen hänelle parhaiten sopivalle kotoutumispolulle (työmarkkinoille suuntautuvien polku, erityistukea tarvitsevien polku tai lasten ja nuorten polku). Osallisena Suomessa -hankkeeseen osallistuvat kunnat voivat kokeilla uusia kotouttamiskoulutuksen järjestämistapoja määräaikaisesti.

Teksti: Nina Laurila
Kuvat: Tatjana Doultseva

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика