2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (53)


№ 9 (52)


№ 8 (51)


№ 7 (50)


№ 5-6 (48-49)


№ 4 (47)


№ 3 (46)


№ 2 (45)


№ 1 (44)

№ 10 ( 53 ) 2009

Haluatteko lumisen joulun ja uudenvuoden?

No mikä kysymys tuo oikein on? Joulu ja uusivuosihan ovat talvijuhlia, niitä odotetaan ja vietetään kaikkialla talvella, joulu-tammikuussa. Poikkeuksen muodostavat muutamat maat, joissa juhlitaan uuttavuotta keväällä tai kesällä. Mutta siellä onkin kesä koko vuoden ja lunta vain kuvissa.

Meidän, pohjoisen ihmisten, Venäjän ja Skandinavian maiden kansojen kohdalla asia on toisin! Olette varmaan samaa mieltä siitä, että joulu ilman lunta ja pakkasta ei ilahduta niin kuin pitäisi; joudumme pettymään odotuksissamme, jotka liittyvät vuoden tärkeimpään juhlaan. Viime vuosina luonto on usein tuottanut meille yllätyksiä: lumen sijasta jouluna on ollut suojasää, ja sen mukanaan tuoma alakuloinen syksyinen maisema: märkä asfaltti ja puiden alastomat latvukset. Sen vuoksi kysymys lumesta ei minusta tunnu lainkaan tyhjänpäiväiseltä tai huvittavalta. Lumen löytäminen talviaikaan on tulossa yhä vaikeammaksi.

Jopa Jyväskylään on jo monta kertaa tuotu laskettelukauden avajaisiin lunta Lapista. Ja erityiset lumitykit suoltavat ja tupruttavat lumisadetta Laajavuoren rinteille. Mutta mitä muuta voisi tehdä? Kansa haluaa talvella lunta! Kansa vaatii valkeita kinoksia! Suksia ja kelkkoja! Antakaa siis kansalle näitä talvinautintoja! Ei, en minä väitä, että tänä talvena lunta ei tule lainkaan! Uskallan toivoa, että niin ei käy, ja että talvi tulee ajallaan, ja että on pakkasia (sopivasti) ja lunta.

Lapsuuden luminen idylli

Meidän muistimme hahmottelee itsepintaisesti kuvia menneisyydestä: pakkastalvia, punaisia poskia... Kauppojen ikkunoissa olevat valokoristeköynnökset heijastuvat jääpuikkoihin, joita riippuu ikkunoiden räystäslistoissa... Tuntuu, että niissä tanssii värikäs sateenkaari. Jääpuikot helisevät hiljaa pakkasessa, kuin samppanjalasit; ikäänkuin ne olisi tehty kristallista. Taikuutta, vain ja ainoastaan! Äiti tulee kaupasta. Lopultakin! Verkkokassissa on kauanodotettuja juhla-ajan hedelmiä: mandariineja ja appelsiineja... Ne tuoksuvat niin herkullisilta! Unohtumattomia juhlan aromeja! Minun naamatauluni on leveässä hymyssä, onnellinen... Ja lumi! Lunta on kaikkialla: jalkojen alla, katoilla, kuusissa; käsissä ja poskissa. Ja jos sitä pääsee kauluksesta sisään, niin tunnet yhtäkkiä, kuinka kylmä noro valuu selkää pitkin! Yrität katsoa tarkkaan hitaasti leijailevia lumihiutaleita ja laskea niitä – kunnes päässä alkaa pyöriä! Lumi välkkyy, sitä putoilee hiljalleen kaikkialle, se peittää alleen kaiken, se narskuu pyörien alla. Äidin pörröinen hattu välkehtii, lumihiutaleiden kristallit loistavat siinä... Se on niin kaunista! Lumikinokset ovat niin valtavia ja valkoisia, että on hankala vastustaa kiusausta heitellä kuperkeikkoja niissä, kaivautua niiden houkuttelevan pehmoiseen salaisuuteen... Lapsuuden muistikuvia... Onko todellakin niin, että jo ihan lähitulevaisuudesa tuota kaikkea on enää vain meidän lapsuudenmuistoissamme? Ei, ei se ole niin! Kuten edellä jo mainittiin; ellei talvista lumisatua ole, keksikää se itse itsellenne. Ja onhan se jo keksitty!

Linnoja ja hotelleja lumesta ja jäästä

Ensimmäisenä lumisadun muuttivat todellisuudeksi skandinaavit: ruotsalaiset ja suomalaiset. Missä? No Lapissa tietenkin, pohjoisen napapiirin takana.

Kerron teille nyt kaikkein tunnetuimmista jouluhuvituksista Skandinaviassa: lumesta ja jäästä tehdyistä linnoista, hotelleista ja ravintoloista, joissa voi jopa lumettomana ja leutona talvena löytää kaikkea: pakkasta, jäätä, lunta ja mikä tärkeintä: runsaasti hyvää mieltä ja unohtumattomia muistoja. Korostan, että näissä paikoissa joulua ja joululomaa voi viettää aivan erityisellä tavalla - tai ottaa vastaan uuttavuotta! Se on vaihtoehto perinteiselle tavalle ottaa uuttavuotta vastaan kotona, perheen ja television parissa! Kokeilkaa!

Jukkasjärven jäähotelli

Ensimmäiset jäästä ja lumesta tehdyt linnakylät tehtiin Ruotsissa vuonna 1991. Jukkasjärvelle - se on suomalaisen nimen omaava kaupunki Ruotsin Lapin pohjoisosassa - rakennettiin jäähotelli Ice Hotel: se on siis jäästä ja lumesta tehty hotelli, jossa on ravintola, baari, elokuvateatteri, kirkko ja taidegalleria. Sekä aiemmin että nykyään on kaikki siellä tehty puhtaasta jäästä – Lumikuningattaren valtakunta? Kyllä!

Mutta kuten ymmärrätte, jääkaupunki ei ole ikuinen. Se kestää noin neljä-viisi kuukautta, ja siinä kaikki! Keväällä se sulaa! Siksi hotelli rakennetaan joka vuosi uudelleen, ja joka kerta tehdään joitakin muutoksia ja lisäyksiä. Rakentamisen aikana voidaan improvisoida, toisin sanoen, joka talvi valmis kohde on ainutlaatuinen. Kevään koittaessa se sulaa, kuten sadun Lumineito.

Minusta tuntuu, että olisi hyvin mielenkiintoista viettää yö «loistavassa» hotellihuoneessa, jonka lämpötila ei ylitä -5 astetta, ihan jäisellä vuoteella, lumikaton alla. Miltä tuollainen ajatus tuntuu teistä? No, tietenkin vuoteet, penkit ja tuolit on varustettu aidoilla, lämpimillä porontaljoilla, ja hyvän unen turvaamiseksi teille annetaan makuupussit. Jääravintolassa saattaa tuntua oudolta, että teille tarjottaisiin esimerkiksi cocktail tai viski jäillä. Sen sijaan joku lämmittävä juoma, glögi tai hehkuviini, sopii todella hyvin. Mutta pöydälle ei kyllä kannata läikytellä kahvia tai teetä: muutoin jäiseen pöydän pintaan ilmestyy sulaneita painaumia ja reikiä. Myöhemmin jäämuurarit paikkaavat ne tietenkin jäämuurauslastalla ja lumella, jota käytetään laastin asemesta...

Ice Hotellissa vierailleet turistit jäävät pitkäksi aikaa jääsadun voimakkaan vaikutuksen alaisiksi, ikään kuin he olisivat olleet Lumikuningattaren palatsissa. Jukkasjärven hotelli rakennetaan marraskuussa, se avataan joulukuussa ja se toimii huhtikuuhun saakka.

Lainion lumikylä

Suomessa, noin parisataa kilometriä Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella, on Suomen oma Lumikylä eli Snow Village. Tämä ihme sijaitsee Länsi-Lapissa Lainiossa. Lumikylään on helpointa mennä Kittilän kaupungin lentokentältä käsin. Kuten myös Ice Hotel, Lumikyläkin rakennetaan joka vuosi loka-marraskuussa. Kylän rakentamiseen käytetään 15 000 tonnia lunta ja noin 300 tonnia puhdasta jäätä, jota tuodaan Lapin järvistä. Koko kylän pinta-ala on noin 20 000 neliömetriä, ja sisätilojen pinta-ala noin 3 000 neliömetriä.

Lumikylässä voi levätä lumihotellissa, käydä ravintolassa ja baarissa, tai kirkossa; Lumikylästä löytyy tekemistä sekä aikuisille että lapsille. Hotellin sisäosia koristavat jäästä ja lumesta tehdyt veistokset, ja lumen ja jään epätavallinen, värikäs säteily on saatu aikaan erityisen valaistusjärjestelmän avulla. Kylä avataan joulukuussa 2009 ja suljetaan huhtikuussa 2010.

Linnoja, kahviloita ja gallerioita

Kemissä, Pohjanlahden koillisrannalla on vielä eräs suosittu talvimatkailukeskus. Lumilinna eli Snow Castle on eräänlainen arkkitehtoninen taideteos, ja se tarjoaa sekä aikuisille että lapsille mukavaa ajanvietettä. Ravintolassa on tarjolla sekä erinomaisia kylmiä alkupaloja että myös lämpimiä ruokia, jotka sopivat mainiosti tuonkaltaiseen, sanoisin «virkistävään» paikkaan. Kynttilöiden ja lyhtyjen valossa voi viettää hyvin romanttisen illan; valo heijastuu ja leikittelee tuhansina kajastuksina ihanteellisen tasaisten, jäästä tehtyjen pöytien, seinien ja veistosten pinnoilla. Lumilinnan hotelli on tehty kokonaan lumesta, huoneet ovat erilaisia, on jopa yhden hengen huoneita... Linnan lumesta ja jäästä tehdyssä kirkossa voi käydä vihillä. Kirkkoon mahtuu noin 100 seurakuntalaista. Lapsia varten on rakennettu paljon erilaisia yllätyksiä: lumivuoria, labyrintteja ja muuta mukavaa. Paikalliset satumaiset haltijahenget Arttu ja Terttu viihdyttävät lapsia erilaisilla esityksillä. Lumilinna avataan joka vuosi 30. tammikuuta ja se toimii huhtikuun 10. päivään saakka.

Viime aikoina jääpalatseista, -kylistä ja –linnoituksista on tullut hyvin suosittuja turistien keskuudessa. Samankaltaisia rakennelmia tehdään monissa maissa, esimerkiksi Norjassa, Kanadassa ja Romaniassa. Äskettäin Dubaihin (Arabiemiraatit) rakennettiin jääkahvila. Jääkahviloita ja -baareja on ollut muutaman vuoden ajan myös Venäjällä: Moskovassa, Pietarissa ja Salehardissa. Moskovassa on myös Venäläisten jääveistosten galleria, ja tämä jäänäyttely on avoinna ympäri vuoden; kokoelma täydentyy ja uudistuu koko ajan...

Joulupukin Pajakylään - vaiko laivalle?

Olemme jo hieman tutustuneet lumi- ja jääkyliin, hotelleihin ja linnoihin; nyt on aika kurkistaa kaikkien hyvin tuntemaan Joulupukin Pajakylään eli Santa Claus Villageen, joka sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Rovaniemen lentokentältä. Joulupukin kylän lisäksi Lapin pääkaupungissa on vielä lapsille tarkoitettu Santa Park sekä Poropuisto, jossa on eläviä poroja. Jopa lentokentän nimi on Joulupukin virallinen lentokenttä. Jos käytte joskus Rovaniemellä, käykää ehdottomasti Arktikum-museossa; samassa rakennuksessa sijaitsee tiedekeskus ja Napapiirin teatteri.

Uuttavuotta voi ottaa erinomaisesti vastaan myös laivalla. Kyllä, jollakin niistä laivoista, jotka kulkevat ympäri vuoden Helsingistä ja Turusta Tukholmaan ja Tallinnaan. Artikkelin kirjoittaja vietti itse uudenvuoden yön Baltic Princess -laivalla Tallinnassa; vakuutan kaikille, että laivalla ei kenelläkään ole tylsää tai epämiellyttävää! Ilta oli täynnä ilonpitoa, tanssia ja konsertteja! Tallinnassa oli suurenmoinen ilotulitus! Kirjoittaja nautti täysin rinnoin! Mitä muuta tarvitseekaan ihminen, joka haluaa juhlia uuttavuotta mukavassa paikassa ja hyvässä seurassa? En tiedä muista, mutta minulle se riitti mainiosti. Toivon sydämestäni teille kaikille sitä samaa!

Rauhallista Joulua ja iloista Uutta Vuotta!
Pikaisiin tapamisin vuonna 2010!

Lev Mikaelov,
marraskuu 2009, JKL

Artikkelissa on käytetty materiaaleja seuraavilta internet-sivuilta:
www.snowvillage.fi
http://strana-suomi.ru/27/
http://sweden.worlds.ru/
http://www.snowcastle.net/fi/etusivu/

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика