2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 2 (23)


№ 1 (22)

№ 1 ( 22 ) 2017

Kohtaamisia Pietarissa

10.–11. kesäkuuta tänä vuonna pidettiin kansainvälisen, suomalais-ranskalais-venäläisen ”Aikojen yhdistävä side” -projektin tapahtuma Pietarissa

Pietari.

Tapahtuma oli omistettu suuriruhtinas Vladimir Kirillovichin (1917–1992) muistolle, hänen 100 v. syntymänsä ja 25 v. kuolemansa muistopäivän johdosta.

Aikojen yhdistävä side”-hankkeen on suunnitellut ja toteuttanut Imatralla toimiva Venäläinen kulttuuriseura ”Liira” ry ja Suomen Venäjänkielisten yhdistysten liiton (FARO ry) tuella. Hankepartnerina Pietarissa toimi ”Oldenburgin suvun ystävät”-seura.

Hankkeen erityisvieraina olivat Alexander Radashkevich, suuriruhtinaan ja hänen perheensä yksityissihteeri (1991–1996, Pariisi) ja Galina Pogozheva, jolle suuriruhtinas saneli elämänkertansa (Pariisissa ja Moskovassa) sekä munkkidiakoni Roman (Kisiljov), Moskovan patriarkaatin ulkoasiain osastosta.

Pietari.Pietari.

Suuriruhtinas Vladimir Kirillovich syntyi v. 1917 Suomessa. Suuriruhtinaan perhe oli paennut vallankumouksen jaloista Suomeen, jossa he asettuivat Porvoossa sijaitsevaan Haikon kartanoon. 30. elokuuta samana vuonna heille syntyi poika. Tulevaisuudessa hänestä tuli Romanovien dynastian päämies. Suurimman osan elämästään suuriruhtinas Vladimir Kirillovich eli Pariisissa. Hänet haudattiin Pietari-Paavalin kirkon suuriruhtinaitten hautaholviin Pietariin.

Juhlatapahtumat Pietarissa alkoivat käynnillä Pietari-Paavalin linnoituksessa. Kunnioitimme suuriruhtinas Vladimir Kirillovichin ja hänen perheensä muistoa suuriruhtinaiden hautakappelissa ja laskimme kukkakorin.

Sen jälkeen oli vuorossa ekskursio suuriruhtinas Vladimir Alexandrovichin, suuriruhtinaan Vladimir Kirillovichin isoisän palatsissa. Palatsi on yksi parhaiten alkuperäisenä säilyneistä Pietarissa ja se toimii nykyään Tiedemiestalona. Palatsi suorastaan häikäisi meidät loistollaan. Ekskursion veti meille palatsin pääsuojelija Irina Ivanovna Khmelnitskaya. Hän myös muisti suuriruhtinas Vladimir Kirillovichin käynnin palatsissa tämän ensimmäisen ja ainoan Pietarin vierailun aikana.

Pietari.

Illalla entisen Naisten instituutin prinsessa Teresa Oldenburgin vanhassa talossa pidettiin tilaisuus suuriruhtinas Vladimir Kirillovichin muistolle. Tilaisuuteen ottivat osaa erityisvieraamme Alexander Radashkevich ja Galina Pogozheva, jotka muistelivat työtään ja kanssakäymistään suuriruhtinaan perheen parissa.

Pietarin historiografian seminaarin johtaja Tatjana Nikolajevna Tsebokrasova Venäjän Tiedeakatemian Tiedetalosta esitelmöi aiheesta ”Suuriruhtinas Vladimir Alexandrovich ja suuriruhtinatar Maria Pavlovna”.

Illassa nähtiin myös ainutlaatuinen videoesitys ”Vladimir´”, jonka tekijä, elokuvaohjaaja ja tuottaja Igor Frank saapui Moskovasta erityisesti tähän tilaisuuteen.

”Vladimir´”- videoprojekti on koottu hyödyntäen ainutlaatuisia digitoituja ja restauroituja valokuva-, audio- ja elokuvamateriaaleja Alexander Radashkevichin arkistosta. Materiaaleista on muodostettu antologia, joka kuvaa Hänen Keisarillisen Korkeutensa suuriruhtinas Vladimir Kirillovichin ja suuriruhtinaan perheen Venäjän ja ulkomaan vierailuja vuosina 1991–1996.

Pietari.Pietari.

Juhlaillan päätteeksi suuriruhtinaan hautajaisiin osallistunut munkkidiakoni Roman (Kisiljov) Moskovan patriarkaatin ulkoasiain osastolta esitti tilaisuuteen kokoontuneille lämpimän tervehdyksensä ja siunasi heidät tulevalle tielle.

Haluamme tässä yhteydessä lämpimästi kiittää kaikkia tapahtumiin osallistuneita! Erityiskiitokset Emma Annenkovalle, kansainvälisen ”Oldenburgin suvun ystävät” -yhdistyksen puheenjohtajalle, hänen arvokkaasta panoksestaan tapahtumien järjestämisessä; Tatjana Mihailovna Zamalejevalle, Petrogradin alueen Lasten luovan toiminnan palatsin johtajalle Pietarissa, hänen vieraanvaraisuudestaan tässä viehättävässä rakennuksessa ja unohtumattomasta konsertista. Kiitos kaikille ”Oldenburgin suvun ystävät”- ja ”Liira”-yhdistyksen jäsenille, erityisesti Jury Tammiselle erinomaisista valokuvista; vieraille Helsingistä, Natalia Nermanille, Suomen Venäjänkielisten yhdistysten liiton (FARO ry) puheenjohtajalle ja Martti Bergerille; vieraille Moskovasta, munkkidiakoni Romanille ja Igor Frankille – ja tietysti – erityisvieraillemme Alexander Radashkevichille ja Galina Pogozheville!

Meille tarjoutui mahdollisuus käydä kauniissa kirkoissa ja palatseissa, syventyä Venäjän historiaan ennen vallankumousta ja sen kunniakkaaseen menneisyyteen. Saimme paljon uutta tietoa venäläisistä ulkomailla, siellä vaikuttaneista merkittävistä persoonista ja tutustuimme mielenkiintoisiin ihmisiin.

Toivomme projektille myös jatkoa, ettei ”Aikojen yhdistävä side” katkeaisi!


Teksti: Svetlana Ranta
Kuvat: Jury Tamminen
Suomennos: Tarja Svensk

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика