2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (21)


№ 3 (20)


№ 2 (19)


№ 1 (18)

№ 2 ( 19 ) 2016

Säästäminen omakotitalossa hukkalämmön uudelleenkäytön ansiosta

Asuinrakennusten menot Suomessa
Yli 70 % asuinrakennusten menoista koostuu lämmityksestä, ilmastoinnista ja kuumasta vedestä. Muille kuluille jää vain 30 %! Tästä seuraa, että suurin säästö omakotitaloasumisessa voidaan saavuttaa oikeanlaisella lämmöntuotannon hallinnalla.

Säästäminen omakotitalossa.

Miten lämpö häviää asuinrakennuksessa?
Kaikki lämpö, jota käytämme rakennuksen lämmittämiseen, häviää ennemmin tai myöhemmin. Loppujen lopuksi lämmitämme katuja! Rakennuksen ikkunoiden, ovien, seinien ja katon kautta häviää noin 40 % kaikesta kertyneestä lämmöstä. Jäljelle jäävä 60 % häviää tuuletusilman ja jäteveden mukana. Suurin osa ilmaan ja veteen ajautuvasta lämmöstä voidaan käyttää uudelleen erikoisjärjestelmän eli lämmönsiirtimen avulla. Lämmönsiirrin, eli rekuperaattori (latinaksi recuperatio – ”saada takaisin”) tarkoittaa sitä, että osa energiasta palautetaan takaisin uudelleenkäyttöön samassa teknologisessa prosessissa.

Lämmön talteenotto – lämpöenergian palautus uudelleenkäyttöön
Lämmönsiirtojärjestelmät mahdollistavat jopa 80 % lämmön palautuksen ilmastoinnista ja jätevesistä ja lisäksi ne ottavat talteen savukaasujen ja saunan lämpöä. Välittömät kustannukset lämmönsaannissa voivat vähentyä jopa viisi kertaa!

Säästäminen omakotitalossa.

MILLAISIA LÄMMÖNSIIRTIMIÄ TALOSSANNE TARVITAAN?
Yksi ja sama lämmönsiirtotekniikka tarjoaa erilaisia tehokkuuksia.

  • Ensinnäkin se riippuu kotiinne asetetun teknisen järjestelmän koostumuksesta ja tyypistä.
  • Toiseksi omat ja perheenne elämätavat vaikuttavat lämmönsiirtimestä saatavaan konkreettiseen hyötyyn. Siksi lämmönsiirrintä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota näihin molempiin tekijöihin.

1. Ilmanvaihdon lämmön talteenotto
Huomattava osa kotien lämmön hävikistä johtuu ilmanvaihdosta. Jos kotinne on varustettu ilmanvaihtojärjestelmällä, on mahdollista asentaa ilmalämmönsiirrin. Niiden avulla voidaan usean kerran käyttää jo lämmitettyä ilmaa ja ottaa talteen talon lämmitysmenekit.

2. Jäteveden lämmön talteenotto
Jos tykkäätte ottaa kuumia suihkuja, makoilla lämpimässä kylvyssä tai uida omassa uima-altaassa, niin lämpimän veden lämmityskulut vievät suuren osan budjetistanne.

Rakkaus ruoanlaittoon ja pienet lapset perheessä lisäävät myös kuuman veden kulutusta, joka muutoin vain valuu viemäriin. Lämmönsiirtimet palauttavat jäteveden takaisin kuumavesijärjestelmään. Teidän ei enää tarvitse murehtia kuuman veden hinnasta.

3. Saunan lämmön talteenotto
Litteät lämmönvaihdinpaneelit ruostumattomasta teräksestä asetetaan seinälle ja/tai kattoon kiukaan lähelle niin että paneelien välissä on pienet raot. Lämmön talteenoton lisäksi ne toimivat myös palosuojina.

4. Savukaasujen talteenotto
Jos rakastatte takan ja uunin lämpöä ja jos talonne lämpiää kaasu-, pelletti- tai öljylämmöllä, niin osa syntyneestä lämmöstä katoaa savupiipun kautta. Savupiippuihin asetetut lämmönsiirtimet mahdollistavat savukaasujen uudelleen käytön. Se on ylimääräistä ilmaista energia lämmitysjärjestelmäänne ja kuumavesijärjestelmäänne.

Asukaa säästäväisesti!

Lisätietoa: www.polarsol.com/


Teksti: Oleg Ayupov
Suomennos: Tiina Ynnilä

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика