2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 1 (01)

№ 1 ( 01 ) 2011

Pelmenit

Pelmenit on venäläinen ruokalaji, joka valmistetaan keittämällä happamattomasta taikinasta ja jauheliha- tai kalatäytteestä tehtyjä palleroita.

Resepti

Pelmenitaikina tehdään jauhoista, munista ja vedestä (joskus maidosta). Klassisten venäläisten pelmenien täyte tehdään naudanlihasta 45 %, lampaanlihasta 35 % ja sianlihasta 20 %, ja siihen lisätään mausteita, sipulia ja joskus valkosipulia. On myös mahdollista käyttää karhun-, poron-, hirven- tai hanhenlihaa, kalaa, silavaa, perunaa tai kaalia.

Pelmenit säilytetään pakastettuina ja ne keitetään juuri ennen ruokailua. Ne laitetaan kiehuvaan veteen tai liha-, kala- tai vihannesliemeen, ja niitä keitetään siihen saakka, kunnes ne nousevat pintaan, ja sen jälkeen vielä 2-5 minuuttia. Valmis ruoka tarjotaan erilaisten kastikkeiden, smetanan, voisulan, etikan, sinapin tai piparjuuren kera. Joskus pelmenit paistetaan vielä keittämisen jälkeen, jotta saadaan kullanruskea kuori, tai raa'at pelmenit voidaan kypsentää kokonaan paistamalla. Pelmenejä voidaan tarjota myös keittona yhdessä keittoliemen kera. Toisinaan pelmenit kypsennetään keraamisessa astiassa uunissa.

Alkuperä ja etymologia

Monilla kansoilla on samantapaisia ruokalajeja. Esimerkiksi Italiassa on raviolit ja tortellinit, Kiinassa tszao tszit, baotszit, vontonyt ja shui jaot, Venäjän läntisissä osissa valmistetaan kolduneja, Euroopassa kreplaheja, Keski-Aasian, Kaukasian, Tiibetin ja Korean kansallissa keittiöissä on myös pelmenien kaltaisia ruokia (pozit, mantit, hinkalit, momot jne.).

Venäläinen sana pelmeni on lainattu komin kielen sanasta pelnjan, «leipäkorva»: pel, «korva» +njan, «leipä». Tälläista tietoa pelmeneistä löytyi Wikipediasta.

Pelmenit on hyvin yleinen arkiruoka Venäjällä, etenkin sen pohjois- ja keskiosissa. Nykyään kaupoissa on tarjolla suuri valikoima pelmenejä. Kaikkein herkullisimpia ovat tietenkin itsetehdyt pelmenit. Koska niiden valmistaminen on huolellisuutta ja aikaa vaativaa työtä, osallistui siihen yleensä koko perhe. Jopa pienille lapsille annettiin pala taikinaa, ja he leipoivat siitä mielellään pyrkien matkimaan aikuisia. Kuten yleensäkin, niin eri emäntien yhdellä ja samalla reseptillä valmistamista pelmeneistä tuli jokaisella eri makuisia. Kaikkein parhaita pelmenejä olen syönyt ollessani vierailulla ystävättäreni luona, ja ne olivat hänen miehensä valmistamia.

Valokuvista näkyy pelmeneiden valmistusta Marttaliiton jäsenten kanssa.

Teksti: Svetlana Ranta
Kuvat: Martat ry

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика