Ramazan

Ramazan tarkoittaa paastoa, eli silloin ei syödä, ei juoda ja monet muutkin asiat on kielletty paastoavalta päivänvalon aikana. Tällainen aika kestää kuukauden verran vuodesta ja tätä kuuta kutsutaan Ramazaniksi tai Siamiksi. Paastoamalla muslimi  toteuttaa viidestä tukipylväästä kolmannen ja sillä tavalla hän haluaa tulla lähemmäksi totuutta ja aidoksi ihmiseksi.

Silloin, kun Ramazan on loppumaisillaan pidetään tämän ajan kunniaksi kolmen päivän juhlat, joita kutsutaan Ramazanin juhlaksi. Jokaisen muslimin pöytäliinalle on laitettu monenlaisia makeisia, keksejä, tuoreita ja kuivattuja hedelmiä ja juomia sukulaisia, ystäviä ja naapureita varten, jotka aloittavat vierailemalla ensin suruajalla olevien tai sairaiden luona ja sitten kunnioitettujen luona.

Kauppiaat ottavat esille Ramazanin kunniaksi ottavat parhaat makeisensa, hedelmänsä, kuivatut hedelmänsä ja lastenlelut esille tarjottavaksi omille asiakkailleen.

Pidetään urheilukisoja, joissa on esim. juoksua, Buz kashia, pesäpalloa... ja muita harrastuksia, kuten esimerkiksi kananmunakisat, metsotaistelut ja koirataistelut, jotka ovat suosittuja erityisesti kylissä.

Perheiden lapset odottavat Ramazanin juhlaa innolla, koska silloin he saavat uusia pukuja ja lahjoja ja useasti rahaa, jolloin he voivat ostaa lempilelujaan ja osallistua kilpailuihin.

Jokaisessa kaupungin ravintoloissa on tarjolla asiakkaille sellaisia ruokia kuin esim. Kabeli palau, Chalau, Kababe teka, Kabe shami, keitto, manto, kala, jelebi ja muita herkullisia ruokia.

Historian tietojen mukaan Islamin usko tuli Zardosthin tilalle seitsemännellä vuosituhannella. Voidaan sanoa, että Ramazanilla on 1300 vuoden historia, ja joka vuosi kansa on juhlinut Ramazania.

Teksti: Mohammad Shaker Masumi
Käännös: Ziaulhag Momeni ja Tahmineh Momeni

Tulostusversio