2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (32)


№ 3 (31)


№ 2 (30)


№ 1 (29)

№ 3 ( 31 ) 2017

Venäjän päivä



Kansalla on vain yksi koti – synnyinmaa (kansanviisaus)

12. kesäkuuta on Venäjän nuorimpia ja merkittävimpiä juhlia. Venäjän päivää, kansallista juhlapäivää, vietettiin tänä vuonna 25.:ttä kertaa. Juhlan aattona 11. kesäkuuta Helsingin asukkaat ja kaupungissa vierailevat kokoontuivat Venäjän tiede- ja kulttuurikeskukseen avoimien ovien päivänä osallistuakseen juhlapäivän moniin eri kulttuuri- ja viihdetapahtumiin.


Vielä löytyy urhoja Venäjän maalta!”

Venäjän päivän vietto alkoi voimamiesten taitojen mittelöllä Linnankoskenpuistossa. Lämmin aurinkoinen päivä, juhlatunnelma ja tapahtumaa uteliaina seuranneet kaupunkilaisoravat innoittivat urhojamme urotekoihin. Ne vahvistivat sankarihenkeä, loivat optimismia ja lujittivat uskoa omiin voimiin.

Komeat nuorukaiset, sorjat neidot, kuin myös eri-ikäiset lapsoset osallistuivat perinteisiin venäläisiin mittelöihin: köydenvetoon, kyykkäpeliin, saappaanheittoon, naruhyppyyn sekä muutamiin kansalle tuntemattomampiin peleihin, kuten esimerkiksi ”Kaletsina-Maletsinaan”. Tämä karjalainen kansallispeli on ainutlaatuinen siksi, että se opettaa kaikenikäisiä sankareita tarkkuuteen, keskittymään ja koordinoimaan. Peli edesauttaa tasapainon kehittymisessä ja esineiden tasapainottamisessa. Meidän vaihtoehdossamme käytimme suomalaisen kyykkäpelin mailaa, eli karttua.

Voittajiksi tunnustettiin mittelöiden päättyessä:

  • Ryhmässä Voimakkain mies – Amon Kasymov ja Dmitri Buiskikh
  • Ryhmässä Voimakkain nainen – Nina Kuznetsova
  • Ryhmässä Voimakkain lapsi – Sofia Matikainen.

On hyvä olla voimakas, mutta kaksin verroin parempi on olla viisas” (kansanviisaus)

Juhlapäivän viettoa jatkettiin Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen sisätiloissa. Monet osallistuivat tietovisaan ”Haluatko miljonääriksi?”. Pelin kysymykset liittyivät tavalla tai toisella Venäjään: ”Venäjän valtiolliset symbolit”, ”Venäläisiä sananlaskuja ja kaskuja”, ”Venäjän nähtävyyksiä”, ”Kuuluisimmat maantieteelliset kohteet”, ”Kulttuuriperinteet ja tavat” ja muuta vastaavaa. Pelin järjestäjiä ilahdutti, että siihen osallistui aikuisten ohella myös vanhempiensa synnyinmaasta kiinnostuneita, Suomessa syntyneitä lapsia. Monessa tapauksessa lasten vastaukset olivatkin osuvampia kuin Suomessa jo kaksi tai kymmenenkin vuotta asuneiden maanmiesten vastaukset. Tietokilpailuun osallistuneiden mielestä vaikeimmaksi kysymykseksi osoittautui seuraava: ”Miten jatkuu venäläinen sananlasku: NOVGOROD – ISÄ, KIOVA – ÄITI, MOSKOVA – SYDÄN, PIETARI - …” (Oikea vastaus: PÄÄ.)

Kilpailun voittivat Dmitri Buiskikh ja Inna Mäyrä, jotka matkustavat ”Naapureista ystäviksi” –hankkeen puitteissa 17. kesäkuuta ensimmäiselle lyhyelle matkalleen Venäjälle – Viipuriin.


«Älä istu kädet ristissä – opi käyttämään niitä!» (kansanviisaus)

”Haluatko miljonääriksi?” –tietopelin kilpailijoiden laskiessa ”Venäjää ympäröivien rajavaltioiden määrää” askarteli ryhmä lapsia samanaikaisesti keskuksen aulassa ”Rauhan kyyhkysiä” paperista. Erityiseksi tälle mestariluokalle muodostui se hetki, kun Venäjän kolmivärilipun värisiin ilmapalloihin kiinnitetyt kyyhkyset nousivat ilmaan ja veivät mukanaan lasten käsialalla kirjoitetut rauhan ja hyvinvoinnin toivotukset maapallon asukkaille. Liikuttavimpia toivotuksia olivat mm. ”Toivon, että maailmasta loppuisivat kaikki sairaudet”, ”Ei sodalle” ja ”Eläköön maailman kaikki ihmiset onnellisena riitelemättä keskenään!”. Eikö tämä kaikki annakin ajattelemisen aihetta meille aikuisille? Lapset kärsivät omalla tavallaan maailmassa, ympäristössä tai perheissä tapahtuvista asioista. Meidän aikuisten yhteinen tehtävämme olisi taata heille turvallinen lapsuus, rauhallinen maailma ja enemmän onnellisia hetkiä, joita he pystyisivät muistelemaan sitten aikuisina.


Niin kuin laulu on kaunis vain nuotilleen laulettuna, on myös juhla kaunis vain silloin, kun se on hyvin valmisteltu” (Kansanviisaus, ei sanallisesti käännettävissä)

Päivän kirkkaimmaksi kohokohdaksi muodostui Juliana Danilovan johtaman lahtelaisen ”Sudarushka”-kuoron juhlaesitys. Seitsemäntoista jäseninen kuoro esitti ”Kasakka-show”- ohjelmansa. Esitystä seurasi Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen juhlasalissa yli 80 henkilöä. Monelle maanmiehelle ryhmä on jo tuttu, sillä se kiertää säännöllisesti Suomessa ja osallistuu kilpailuihin sekä festivaaleihin ulkomailla. Salissa ”Sudarushka”-kuoron esitys ei jättänyt ketään kylmäksi: kaikuivat kaikille tutut lempilaulut kuten ”Vyidu notsju v pole s konjom”, ”Oi, pri luzhku”, ”Ne dlja tebja” ja ”Oi, to ne vetser” ja monet muut.

Päivä päättyi mukavaan iltajuhlaan, jonka aikana muistettiin Suomessa olevia maanmiehiä, synnyinmaata ja Venäjän päivän juhlallisuuksiin osallistuneita hyvinvoinnin ja kukoistuksen toivotuksin.

Tuntekoon jokainen ihminen – asukoon missä maassa tahansa – olevansa vapaa, onnellinen, kunnioitettava ja hyödyllinen!

HYVÄÄ JUHLAA!

Teksti: Anna Mantere
Kuvat: Svetlana Mihailova
Suomennos: Tarja Svensk

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика