№ 2 ( 30 ) 2017

Slush 2016

Helsinki (Finland) / 30.11.16–1.12.16
”Kukaan tervejärkinen ei tule Helsinkiin marraskuussa…
lukuun ottamatta näitä 17 500:a teknologiasta kiinnostunutta” –
tämä on Euroopan johtavan start-up-tapahtuma Slushin slogan.


Kaikkein synkimpään aikaan vuodesta Helsingissä pidettävä Slush huomioidaan aina erikoisen energiansa ja innostavuutensa vuoksi. Englanninkielinen sana ”slush” tarkoittaa ”loskaa”. Tämä erityinen start-up-tapahtuma käsittää sekä festivaalin että konferenssin. Start-up tarkoittaa yleensä uutta, nuorta, kunnianhimoista projektia, jonka perustana on ainutlaatuinen teknologian innovaatio tai idea. Pääasiallinen este start-up-ideoiden toteuttamiselle on useimmiten taloudellisten resurssien puute. Siksi Slush yhdistää korkean teknologian johtavat osapuolet ja edistää tuotekehittäjien sekä investoijien yhteistyötä maailmanlaajuisen start-up-yhteisön luomiseksi.

Tämä on ennen kaikkea yrittäjyyden ylistystä. Tämä ei ole bisnestä vaan työtään rakastavien ihmisten yhteisö.”

Tapahtuma on kasvanut 300:n ihmisen tapaamisesta (v. 2008) muutamassa vuodessa globaaliksi tapahtumaksi, johon osallistuu 17 500 ihmistä, lisäksi miljoona katselijaa internetissä. Yli 6 000:n tapaamisen tuloksena vuonna 2015 konferenssissa investoijien ja start-up -yrittäjien kesken solmittiin 500:n miljoonan euron arvosta rahoitussopimuksia. Vuonna 2016 yli 2 300 start-up-yritystä, 1 100 investoijaa ja 600 journalistia yli 120:sta maasta osallistui Slushiin – ei vain yritystoiminnan kehittämiseksi ja kannustamiseksi vaan myös ainutlaatuisen mahdollisuuden vuoksi nauttia Slushin erityisestä ilmapiiristä. Viime vuosi merkitsi myös Slushin ja Suomen lentoyhtiö Finnairin yhteistyön alkamista, sillä osallistujat Piilaaksosta lennätettiin suoralla erikoislennolla San Franciscosta Helsinkiin.

Näyttää siltä, että tämä on tällä hetkellä maailmanlaajuinen teknologian keskus” – Niklas Zennström, Skypen ja Atomicon perustajajäsen.


Tapahtuman ainutlaatuisuus, joka erottaa Slushin muista vastaavista start-up-tapahtumista johtuu siitä, että Slush on epäkaupallinen opiskelijoiden johtama liike. Alun perin liike perustettiin muuttamaan asennetta yrittäjyyteen. Slush ei tulisi toimeen ilman vapaaehtoisia: joka vuosi halukkaiden määrä kasvaa huomattavasti. Vuonna 2016 tapahtuman järjestämisessä auttoi jo yli 2 300 vapaaehtoista.

Onnistuin itse pääsemään vapaaehtoiseksi viime vuonna ja upposin Slushin maailmaan. Avustajat työskentelevät mitä erilaisimmissa tehtävissä, vuoroittain ja tiimeissä (esimerkiksi rakennus-, rekisteröinti-, catering-, vahtimestari-, ensiapu-, infotiimi ja niin edelleen). Vapaaehtoisilla on mahdollisuus osallistua konferenssiin ilmaiseksi. Lisäksi on muita etuja: todistus osallistumisesta, t-paita, maksuttomat

ateriat työvuoron aikana; mahdollisuus osallistua moniin liitännäistapahtumiin ja illanviettoihin – ja pääasia – mahdollisuus korvaamattomaan kokemukseen ja tuttavuuteen mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Yrityspartneri Yousician järjesti ilmaiset ukulele-soittimet (- ukulele on pieni kitara -) kaikille vapaaehtoisille ja jopa muutamille kävijöille.

On hämmästyttävää, kuinka tarkasti ja huolella kaikki on organisoitu – jokainen tietää omat tehtävänsä. Vapaaehtoisten filosofia on kaikilla sama – ainutlaatuisen kokemuksen takaaminen jokaiselle kävijälle. ”Vastuunamme on hymy asiakkaidemme kasvoilla”, ”Tämä on huolenpitoa palvelun sijaan”. Pienet yksityiskohdat – kuten runonpätkät narikkalipuissa tai asiakkaan saattaminen ja jutustelu tämän kanssa sen sijaan, että näyttäisi vain suunnan – juuri nämä sinänsä mitättömät yksityiskohdat luovat ainutlaatuisen huomioon ottamisen ilmapiirin. Käsityksen, että jokaisella täällä on merkitystä. Puhumattakaan siitä, että työntekijöiden ja vapaaehtoisten väliltä puuttuu kaikenlainen hierarkia. Kaikki ovat samanarvoisia: jokainen on kohtelias, avoimen valoisa, riippumatta asemasta tai kokemuksesta. Tällaisessa ilmapiirissä haluaa kehittyä, oppia, esittää kysymyksiä ja toimia epäitsekkäästi yhteisen hyvän saavuttamiseksi.

Itse tapahtuma yllättää: keijukaismainen show’n aloitus sähkösellon säestyksellä, neljä superintensiivistä ja monipuolista ohjelmanäytöstä (lähes 200 spiikkeriä ja 150 start-up -yritystä) ja lukuisia nuorten kunnianhimoisten yritysten demo-standeja. Esitellyt start-up-yritykset edustavat monipuolisesti tieteen eri aloja: mm. ravinto- ja elintarvikealaa, koulutusta, rahoitus- ja vakuutusalaa, liikennettä, vaatteita ja muotia, lääketiedettä ja farmakologiaa, kyper-turvallisuutta, virtuaalitodellisuutta, tietokonepelejä ja jopa kosmetiikkateknologiaa. Moirai Biodesign kehittää laboratoriotestejä erilaisten syöpäsairauksien diagnosointiin potilaan verestä. Nara Space Technology työskentelee sellaisen satelliittiverkon luomiseksi, jonka avulla planeetalla tapahtuvat muutokset havaittaisiin reaaliajassa. Ease by Texel -yrityksen 3D-skanneri tekee ihmisruumiista 3D-tulostuksen 30:ssä sekunnissa ja valitsee kokoon sopivan vaatetuksen merkkivaatteiden laajasta valikoimasta.

Vapaaehtoisena tunnet voimakkaasti osallisuutesi tapahtumiin. Ainutlaatuiset tekniset konstruktiot nousevat silmiesi edessä käytännössä nollasta Helsingin Messu-keskuksessa. Vapaaehtoisten palautepalvelu antaa mahdollisuuden olla mukana Slushin kehityksessä myös jatkossa: voi kertoa sekä myönteisistä että kielteisistä asioista organisaatiossa ja tapahtuman järjestämisessä tai jakaa ideoitaan ja ehdotuksiaan.

Ei myöskään voi olla mainitsematta Slushin suhdetta ympäristöön. Tapahtumalla on EcoCompass-sertifikaatti, joka tarkoittaa sitoutumista ekologisten haittavaikutusten merkittävään vähentämiseen. Rakennelmien luomiseen käytetään kierrätettäviä materiaaleja, suositaan ekologisesti turvallisia ratkaisuja ja uusiutuvia energialähteitä. Tapahtuma-alueella on roskien lajittelupisteitä sekä vedenjakelun minipisteitä. Vieraita kehotetaan välttämään kertakäyttötuotteita.

Vuonna 2015 Slush järjestettiin myös Tokiossa (Japanissa) ja Pekingissä (Kiinassa) – vuonna 2016 liittyivät mukaan myös Shanghai (Kiinassa) ja Singapore. Lisäksi vuonna 2016 järjestettiin ensimmäisen kerran Slush Music -konferenssi, joka oli omistettu musiikkituotannolle.


Slush 2017 järjestetään 30. marraskuuta – 1. joulukuuta Helsingissä. Vapaaehtoiskandidaattien rekisteröinti on avoinna tapahtuman sivuilla 1. elokuuta – 1. lokakuuta.

Slushin filosofia pysyy entisellään – auttaa seuraavan sukupolven erinomaisia, maailmanvalloitukseen valmiita yrityksiä menemään eteenpäin. Tervetuloa pohjoiseen!


Teksti: Giulnara Chinakaeva Kulttuuriuutiset. Helsinki, Suomi

Artikkeli on kirjoitettu omiin kokemuksiin pohjautuen ja tapahtuman virallisiin infomateriaaleihin perustuen.

Tapahtuman sivut: www.slush.org
Kuvat: www.slush.org
Suomennos: Tarja Svensk

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика