2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010


№ 4 (28)


№ 3 (27)


№ 2 (26)


№ 1 (25)

№ 4 ( 28 ) 2016



Kansan yhtenäisyyden päivä yhdistää koko pääkaupungin

Tällaisella sloganilla avattiin 6.11.2016 Helsingissä
I Kansainväliset venäjänkieliset ART-MELNITSA-festivaalit
(suom. taidemylly), jotka on omistettu kansan yhtenäisyyden päivälle.

ART-MELNITSA-festivaalit.

Festivaalien tavoite on löytää ja yhdistää yhdelle lavalle lahjakkaat venäläiset, jotka toimivat suunnittelun, musiikin, koreografian, esittävän taiteen, elokuvan ja valokuvauksen parissa. Festivaaleihin ei järjestetty ennakkovalintaa tai -kuuntelua, minkä vuoksi festivaaleille pystyi osallistumaan kaikki halukkaat, iästä, synnyinpaikasta, musiikillisten taitojen tasosta tai fyysistä ominaisuuksista riippumatta.

Festivaaliohjelman esitykset koostuivat 32 eri genrestä ja suuntauksesta, joihin otti osaa yli 90 henkilöä. Esityksissä saattoi kuulla ja nähdä koko luovan alan monipuolisuuden, joka on ominaista Suomessa asuville venäläisille: kansanlauluista ooppera-aarioihin, harmonikasta ja mandoliinista saksofoniin, tankotanssista kansantansseihin, joita ohjelman osallistujat ja salissa olleet katsojat esittivät.

Art-Melnitsa-festivaaleilla järjestettiin myös karsintakierros heille, jotka olivat ilmoittautuneet Kansainvälisille Tahdonvoima-festivaaleille (I Sisällyttävä festivaali Sila voli), jotka pidetään Helsingissä vuoden 2017 kesäkuussa ja keräävät lavalleen vammaisjoukkueita.

Festivaalien erityisinä vieraina oli aktivistien ja ammattilaisten inklusiivinen ryhmä Petroskoista (Karjalan tasavalta), jonka kokoonpanossa oli erilaisia valtiollisia järjestöjä ja kansalaisjärjestöjä. Esimerkiksi, Karjalan kulttuuri- ja taideopisto, johtajinaan mahtavat opettajat Oksana Konopljova ja Ljudmila Vesnina, esitti yleisölle Potkis-tanssin, jonka oli sovittanut näyttämölle kunnioitettu Karjalan neuvostotasavallan taiteilija Helmi Malmi. Irina Vinogradova, joka on Karjalan arvostettu taiteilija ja soittaa myös kansansoitinyhtye Onegossa Karjalan filharmoniassa, tutustutti katsojia ja festivaalin osanottajia mandoliinin lumoavaan ääneen. Ekaterina Grabovskaja on Karjalan tasavallan sokeiden yhdistyksen vapaaehtoinen ja esitti tankotanssi-tyylisen tanssin.

ART-MELNITSA-festivaalit.Vladimir Rudak.

Festivaalin todellisen avauksen teki Vladimir Rudak. Hän on kirjailija, musikantti, ohjaaja, käsikirjoittaja, kansalaistoimija ja Orkestri Kto kak mozhet (Kuka kuinka voi) -rokkiyhtyeen laulaja. Hän on 23-vuotiaana saanut selkärankavamman ja liikkuu tälläkin hetkellä pyörätuolilla. Monet täysin terveet ja vahvat ihmiset valittavat elämästä, eivätkä usko itseensä ja menestykseensä. Ja sitten on sellaisia henkilöitä, kuin Vladimir, jonka liikkuminen on rajoitteista ja joka on saanut invalidin statuksen, mutta ei anna periksi eikä lopeta elämästä…

Avoimia festivaaleja jatkoi säveltäjä ja omien musiikkiteosten esittäjä Oleg Pustynnikov, joka saapui Helsinkiin Pietarista tukeakseen tätä ystävyyden elettä ja auttoi festivaalin osanottajia liittymään yhteen Keväiset vedet -teoksen lumoavilla äänillä, jotka kuplivat ja kumpusivat esiin nuoren mestarin käsistä.

Erityistä ja mukavaa iloa toi festivaaleille suomalaisten kollegojen ja ystävien osallistuminen, koska he päättivät tukea aloitetta yhdistää lahjakkuudet yhdelle lavalle ja jatkoivat ystävyyden tekoja vastaamalla venäläisille ja ottamalla osaa Art-melnitsa-festivaaleille vuonna 2016.

Matti Reittamaton kitaran hopeisten sointujen johdolla festivaalien osallistujat ja vieraat esittivät kaikille tutut laulut ”Heisipuu kukkii” (sanat M. Isakovski, musiikki M. Dunajevski) ja ”Moskovan valot” (sanat M. Matusovski, musiikki T. Hrennikov) kahdella kielellä, ja Metropolin opiskelijoiden duetto, Marco Elefante (viulu) ja Emma Lauma (piano), tarjosi kaikille kuulijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia W. Mozartin musiikista.

Venäjänkielisten festivaali ei yhdistänyt vain musiikki- ja taidealan lahjakkuuksia vaan myös pääkaupunkialueen käsityöntekijät saivat esitellä töitään. Näyttely-myynti-osiossa pystyi näkemään Tatjana Lentšitskajan taitavia neuletöitä, Sergei Belikovin naisille suunnattuja hämmästyttäviä tekstiilikoristeluita, Svetlana Mihailovan lämpimiä tilkkutöitä ja Irina Romaškinan jouluisia Tilda-nukkeja.

ART-MELNITSA-festivaalit.

Kulttuurisilta-järjestö kiittää kaikkia Art-Melnitsa-festivaalin osanottajia, Venäjän tiede- ja kulttuurikeskusta Helsingissä ja S. A. Medvedevia tuesta ja hedelmällisestä yhteistyöstä sekä yksityisyrityksiä ja järjestöjä mm. ProHelsinkiä, Portti ry:ä, Inkerikeskusta, ArtStudiota, Kinoporin palvelukeskusta, Helsingin kaupunkia, Sosiaali- ja terveysvirastoa, Beauty Bar Salonkia, Karjalan kulttuuri- ja taideopistoa, jotka osallistuivat hankkeen järjestämiseen ja toteutukseen. Hankkeen, joka yhdistää keskenään lahjakkaat Suomessa ja sen rajojen ulkopuolella asuvat venäjänkieliset ihmiset.

Haluan lausua kiitokset myös venäläis-suomalaiselle vapaaehtoisjoukolle kaksikielisestä keskustelukerho Duosta, joiden voimin tehtiin kaikki rajat ylittävä yhteistyö ja hoidettiin festivaalin naapurivaltioiden osanottajien ja vieraiden väliset keskustelut.

Toivomme, että festivaalin motto ”Kansan yhtenäisyyden päivä yhdistää koko pääkaupungin” muuttuu aikanaan ”taikasanoiksi”, jotka yhdistävät kaikki lahjakkaat Suomessa sekä myös rajakaupungeissa asuvat ihmiset, ja niistä tulee johtoajatus, joka kerää Helsinkiin yhä enemmän lahjakkuuksia ja vieraita kansan yhtenäisyyden päiväksi.

Musiikille ja taiteellehan ei ole ylitsepääsemättömiä rajoja. Art-melnitsa-festivaaleilla ei ollut voittajia, koska tärkein voittohan oli voittaa itsensä! Ja kaikki, jotka nousivat 6.11.2016 lavalle, olivat itsessään voittajia!

Hakemuksiin, järjestelyihin ja vuoden 2017 festivaaleihin liittyvät kysymykset voi lähettää osoitteeseen kulsi.info@gmail.com. Valokuvareportaasin tapahtumasta voi nähdä: www.kulsi.fi

Tapaamisiin ensi vuonna!


Teksti: Anna Mantere
Valokuvat: Svetlana Mihailova
Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика