№ 2 ( 02 ) 2010

Sanssi-kortti vauhdittaa nuorten työllistymistä

Dmitri Burenichev ja Nikolay Solovyev sopimassa työsuhteesta.

Maailmanlaajuinen taloustaantuma pahensi myös nuorisotyöttömyyttä Suomessa. Maaliskuun 2010 lopussa alle 25-vuotiaista oli 32 500 työttömiä työnhakijoita. Työttömyys lisääntyy myös kausiluontoisesti koulujen päättyessä kesäkuun alussa.

Tilanteen helpottamiseksi hallitus teki vuoden 2010 keväällä lisäbudjetin, jossa suunnataan 77 miljoonaa euroa nuorisotyöttömyyden vähentämiseen. Paketti sisältää starttirahaa, yrittäjyyskoulutusta ja palkkatukea. Sen avulla noin 15 000 nuorta työllistyy tai pääsee koulutukseen tai työllistämistoimenpiteiden piiriin.

Yhtenä elementtinä on palkkatukeen pohjautuva Sanssi-kortti. Se on tarkoitettu alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille työttömille työnhakijoille. Kortin avulla nuoria aktivoidaan hankkimaan työpaikka itse ja samalla välittämään työnantajille tietoa palkkatuesta. Sanssi-kortti on työnantajalle annettava todiste siitä, että nuoren kanssa on sovittu palkkatuen käytöstä. Nuori voi hakea Sanssi-korttia työ- ja elinkeinotoimistosta.

Malmin TE-toimisto Helsingissä järjesti 20.5. Nuorten päivän, jossa esiteltiin erilaisia nuorille suunnattuja työllistymismahdollisuuksia ja myös Sanssi-kortti oli tapahtumassa esillä. TE-toimiston nuorten neuvoja Tiina Mäki kertoi, että kyselyitä Sanssista on tullut runsaasti.

- Tiedotimme Sanssi-kortista kirjeellä kaikille työnhakijoillemme, jotka täyttävät kortin myöntämisen ehdot, kertoi Mäki toimiston aktiivisuudesta.

- Lisäksi olemme tiedottaneet Sanssista Malmin alueen kouluille, hän lisäsi.
Yli 25-vuotiailta työnhakijoilta edellytetään kortin saamiseksi 6 kuukauden työttömyysjaksoa, mutta alle 25-vuotiaat voivat saada kortin suoraan.

Erityisen hyvänä etuna Sanssi-kortissa Mäki pitää sitä, että sen tarjoama työllistymistuki kelpaa myös määräaikaisiin töihin.

- Se on todella hyvä etu työnantajalle ja tuo eroa aiempiin työllistymistukiin. Nuorelle alle 25-vuotiaalle voidaan myöntää tuki jo päivän työttömyyden jälkeen, Mäki kehui.

- Määräaikaisen työn kautta nuori voi saada mahdollisuuden jopa vakituiseen työpaikkaan, hän jatkoi.Jopa nuorten vanhemmat ovat Mäen mukaan olleet kiinnostuneita Sanssi-kortin nuorille tarjoamista mahdollisuuksista.

Yritysten heräämistä odotellaan vielä Malmin TE-toimiston palvelualojen ja nuorten tiimin vetäjä Anneli Taavitsainen kertoi, että yrityksiltä on toistaiseksi tullut vielä melko niukasti kyselyitä.

- Yrityksiltä toivoisimme vielä lisää yhteydenottoja ja aktiivisuutta. Odotan, että Sanssi-kampanja tulee lyömään paremmin läpi kuin aiemmat työllistymissetelit, Taavitsainen suitsutti.

- Myös monet päätoimiset opiskelijat ovat kyselleet korttia. Heille sitä ei kuitenkaan valitettavasti voida myöntää, sillä kortin saadakseen nuoren on oltava rekisteröitynyt työnhakija, Taavitsainen totesi. Ensimmäiset Sanssi-nuoret ovat jo työllistyneet

Työnantajalle maksettavan palkkatuen suuruus on enimmillään 550 euroa kuukaudessa, ja sitä voi käyttää joko vakinaiseen tai määräaikaiseen työsuhteeseen. Tukea voidaan myöntää enintään 10 kuukautta.

Dmitri Burenichev ja hänen tuleva työnantajansa Nikolay Solovyev olivat saapuneet työ- ja elinkeinotoimistoon hakemaan Sanssi-korttia ja sen mahdollistamaa palkkatukea. Tietokoneita jälleenmyyvän Uskonnen Oy:n toimitusjohtaja Solovyev oli kuullut Sanssista kirjanpitäjänsä kautta.

- Minulle tuki on hyvin tärkeä, sillä yrityksemme on nuori ja vielä kehitysvaiheessa, Solovyev kertoi. Burenichev löysi tulevan työnantajansa samasta talosta, jossa hän oli aiemmin töissä toisessa firmassa.

- Firma, jossa olin aiemmin töissä, meni konkurssiin. Sitten sana kiersi ja löysin uuden, Sanssin avulla minut työllistävän työnantajan samasta rakennuksesta, Burenichev kertoi hyvästä tuuristaan.

Malmin TE-toimiston Nuorten päivä sattui helteiselle kesäpäivälle, mutta silti työtä etsiviä nuoria saapui tasaiseen tahtiin hankkimaan tietoa työllistymismahdollisuuksista.

Työ- ja elinkeinoministeriö on saanut kentältä paljon palautetta Sanssi-kortista. Kortti on otettu hyvin vastaan ja monissa TE-toimistoissa järjestetään Malmin Nuorten päivän kaltaisia nuorisotilaisuuksia jo lähiaikoina. Korttia jaettiin TE-toimistoille aluksi 20 000 kappaletta, mutta kovasta kysynnästä johtuen siitä jouduttiin ottamaan yhtä suuri lisäpainos jo viikon kuluttua.

Teksti ja kuva: Leila Uotila

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика