№ 1 ( 01 ) 2010

Inkerikeskus

1990-luvulla, kun Suomeen alkoi tulla suuria määriä inkerinsuomalaisia maahanmuuttajia, muodostui eräänlainen informaatiotyhjiö. Tuolloin syntyi suuri tarve täyttää tuo tyhjiö, ennen kaikkea inkeriläisten itsensä vuoksi, jotka eivät lainkaan tienneet, miten ja mistä oman elämänsä voisi aloittaa ja keneltä voisi saada apua. Jonkun verran myöhemmin muutettiin lakia, joka koski ulkomaalaisten asemaa Suomessa. Kuitenkin ensimmäisinä massamuuton vuosina tilanne oli hyvin sekava ja oli olemassa valtava tarve organisoida inkeriläisten kotoutumisprosessia ja välittää oikeaa tietoa, sekä auttaa ihmisiä ymmärtämään sosiaalipalvelujen ja -laitosten sekä seurakuntien toiminnan erityispiirteitä ja yksityiskohtia. Se, että maahanmuuttajat eivät osanneet tarpeeksi suomen kieltä, vaikeutti viranomaisten toimintaa.

Sen vuoksi vuonna 1995 perustettiin Inkerikeskus ry, jossa Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksella alkoi toimia maahanmuuttajien neuvontapalvelu. Projekti on tarkoitettu inkeriläisille paluumuuttajille ja heidän perheilleen. Sen päämääränä on kehittää neuvontapalvelua maahanmuuttajille, jotka tarvitsevat apua ja neuvoja arkipäivän asioiden hoitamisessa, tai joilla on kotoutumisprosessiin liittyviä sosiaalisia tai psykologisia ongelmia. Palvelua tarjotaan suomen, venäjän ja eestin kielillä.

Neuvontapalvelu on toiminut 15 vuotta ja kysymykset ovat pysyneet samoina; ne liittyvät Kelan ja sosiaalitoimiston palveluihin, terveydenhuoltoon, asumiseen liittyviin ongelmiin, asunnon vuokraamiseen jne. Kuusi kertaa vuodessa Inkerikeskuksessa järjestetään Helsingin kaupungin sosiaaliviraston maahanmuuttoyksikön myötävaikutuksella viikon kestäviä tiedotuskursseja juuri Suomeen saapuneille sekä jo Suomessa asuville maahanmuuttajille. Näillä kursseilla suomalaisten virastojen asiantuntijat kertovat omien organisaatioidensa toiminnasta. Kursseilla on mahdollisuus esittää omalla äidinkielellä kysymyksiä suoraan asiantuntijoille.

Projektinjohtaja Sergei Jernbergin mukaan kysymyksiä esitetään mitä erilaisimmista aiheista. Se johtuu siitä, että Suomen ulkomaalaislaissa on tapahtunut huomattavia muutoksia, mikä on myös heijastunut maahanmuuttajia kiinnostaviin aiheisiin. Heitä kiinnostavat esimerkiksi yrityksen perustamiseen, verotukseen, vakuutuksiin ja liiketoimintaan, oleskelu- ja työlupiin sekä Suomen kansalaisuuden saamiseen liittyvät kysymykset. Tästä kaikesta saa tietoa joko henkilökohtaisissa tapaamisissa tai puhelimitse 050 350 5067.
serguei.jernberg@inkerikeskus.fi

Osaamispankki

Inkerikeskuksen toiminta ei polje paikallaan. Maahanmuuttajien työllistymiseen liittyvät ongelmat ovat tulleet ajankohtaisiksi. Osaamispankki auttaa ihmisiä löytämään oman paikkansa elämässä ja parantamaan ammattitaitoaan tai suomen kielen taitoaan. Projektinjohtaja Oksana Tikka kertoo, että maahanmuuttajien työllistyminen Suomessa muistuttaa usein noidankehää: työtä ei ole, koska ei ole suomen kielen taitoa ja sosiaalisia suhteita, tai suomen kielen taitoa eikä sosiaalisia suhteita ei ole, koska ei ole työ- tai opiskelupaikkaa. Osaamispankin tehtävänä on toimia välittäjänä työnantajan ja työnhakijan välissä, antaa henkistä tukea haastatteluun ja auttaa laatimaan oikeanmallinen cv.

Osaamispankki etsii työpaikkoja sekä työharjoittelu- ja opiskelupaikkoja Suomessa. Osaamispankin jäseniksi voivat liittyä henkilöt, jotka etsivät Suomesta koulutustaan vastaavaa työtä tai mitä tahansa muuta työtä.

Osaamispankissa säilytetään tietoja asiakkaista, heidän eri aloihin liittyvistä tiedoistaan ja osaamisestaan sekä heidän koulutuksestaan ja vieraiden kielten taidostaan. Erityistä huomiota kiinnitetään pidempään työttöminä olleiden työllistämiseen!

Tuloksiakin on: projektin alkamisesta lähtien on työllistetty jo yli 500 henkilöä. Tähän mennessä Osaamispankin kautta työtä on löytynyt juristeille, opettajille, kääntäjille, logistiikan ammattilaisille, viennin asiantuntijoille, sihteereille, hitsareille, siivoojille, kokeille, automekaanikoille sekä rakennusalan työntekijöille.

Rekisteröityminen Osaamispankkiin on maksullista: Suomessa asuville maksu on 30 euroa vuodessa, Inkerikeskuksen jäsenille 25 euroa ja Suomen ulkopuolella asuville 100–200 euroa. Lisätietoa ja ajanvaraus haastatteluun, puh. 050 373 4348 tai 040 053 1920, osaamispankki@inkerikeskus.fi

Kaikki halukkaat ovat tervetulleita Osaamispankin suomen kielen iltakursseille. Tunteja on kolme kertaa viikossa.

Kettuset-projekti

Maahanmuuttajien ja heidän perheidensä tarpeiden pohjalta on syntynyt uusia ideoita. Erityistä huomiota kiinnitetään lapsiin. Kettuset-projektin tarkoituksena on havaita ja ennaltaehkäistä lasten kehityshäiriöitä (puheongelmat, psykologiset ja psykofyysiset vaikeudet). Puheopettajan ja psykoterapeutin vastaanotto, konsultaatiot ja yksilölliset puheen kehittymistä edistävät harjoitukset auttavat lapsia säilyttämään oman äidinkielensä ja sopeutumaan uusiin olosuhteisiin.

Kettuset-projekti tarjoaa vanhemmille:
- Puheopettajan (ylin kategoria) yksilöllistä ohjausta alle kouluikäisille lapsille ja koululaisille.
- Puheopettajan ryhmäopetusta alle kouluikäisille lapsille ja koululaisille.
LIsätietoa: puh. 044 055 7729,
kettuset@inkerikeskus.fi

Inkerikeskus auttaa selvittelemään kouluelämään liittyviä ongelmia, joita esiintyy mm. venäjänkielisillä koululaisilla. Yhteistyötä tehdään kaikkien Helsingin koulujen kanssa. Tarvittaessa keskuksen työntekijä menee käymään kotona tai koulussa. Tukea annetaan myös ammatin tai oppilaitoksen valintaan sekä vapaa-ajanviettoon liittyvissä asioissa.

Inkerikeskus tarjoaa yhdessä Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen kanssa seuraavia palveluja:
• Puutyökerho
• Erilaisia mielenkiintoisia tapahtumia. Ohjelmassa on mm. melontaa kanooteilla ja kajakeilla, kalastusta, kalliokiipeilyä ja seinäkiipeilyä, retkiä, laskettelua…
• Perheliikuntaa (eri lajien harjoittelua: lentopallo, liikuntaleikit, jalkapallo, tennis, sulkapallo)
• Vanhempien ja lasten yhteisiä tapahtumia. Ohjelmassa on kehittäviä leikkejä, piirtämistä, lukemista, keskusteluja lasten kasvatuksesta sekä yhteisiä teehetkiä.
• Kesäleirejä perheille.

Mummon kammari ja Klubi 60+ ikääntyneille paluumuuttajille

Kertomus Inkerikeskuksen toiminnasta olisi vajaa, jos Seniori-Poveri ja Klubi 60+ -projektit jäisivät mainitsematta. Ei ole salaisuus, että ikääntyneiden ihmisten yksinäisyydestä on tullut ongelma Suomessa. Toive saattaa ihmisiä yhteen oli ideana projektille, jonka johtajana toimii innostusta ja energiaa täynnä oleva Eila Klykova. Klubi 60+ -tapaamisissa (eri puolilla Helsinkiä) voi muistella menneitä, puhua tulevaisuudesta, kuulla uutisia, saada tietoa eri aiheista ja harrastaa kevyttä voimistelua ja liikuntaa. Tapaamiset ovat mielenkiintoisia ja mieleenpainuvia, etenkin silloin kuin voi laulaa suomalaisia ja venäläisiä lauluja hanurin säestyksellä ja juoda kupin tuoksuvaa teetä tai kahvia.

Me järjestämme kävelyretkiä kaupungille, näyttely- ja museokäyntejä, tapaamisia mielenkiintoisten ihmisten ja eri laitosten työntekijöiden kanssa. Teemme kotikäyntejä sellaisten henkilöiden luona, jotka eivät pysty liittymään seuraamme.
LIsätietoa: puh. 050 432 8543,
ikaprojekti@hotmail.com

Kansantanssi- ja lauluperinneryhmä Tuulistullaa.

Kulttuurin ja kansanperinteen säilyttäminen on hyvin tärkeää. Ryhmä esittää inkeriläisiä leikkimielisiä tansseja, «röntysköitä», ja inkeriläistä kansanmusiikkia. Ryhmä esiintyy kansallispuvuissa ja tuo mukanaan tuulahduksia vanhan Suomen ja inkeriläisten kylien perinteiden hengestä. Tuulistullaa tanssii ja laulaa sekä Suomessa että sen rajojen ulkopuolella. Ryhmä johtaa Arvi Kemppi.

Pihapihlaja-kuoro laulaa suomen ja venäjän kielillä; kuoro on osallistunut juhliin Suomessa ja ulkomailla jo monien vuosien ajan. Ryhmän ohjaajana toimii Enni Pöykkö, puh. 044 557 0908, ennitunttarulla.com

Tanssiryhmä Elviran ohjelmassa on eri maiden kansantansseja. Ryhmä esiintyy erilaisissa inkeriläisten juhlissa Eestissä, Ruotsissa ja Suomessa. Ryhmää johtaa Elvira Pettinen, puh. 040 561 2010.

Inkeri-radio lähettää ohjelmaa taajuudella 100,3 МНz keskiviikkoisin klo 16.45. Ohjelmaa juontaa Toivo Tupin.

Suomen kielen alkeis- ja jatkokurssi. Oppitunteja on viisi kertaa viikossa, viisi tuntia päivittäin. Kurssi on tarkoitettu venäjää puhuville paluumuttajille/ulkomaalaisille, jotka ovat TE-toimiston asiakkaita ja jotka ovat asuneet Suomessa alle kolme vuotta.

Forte Plus -musiikkikoulu. Tarjoaa opiskelijoille teoreettista ja käytännön valmennusta suomalaisiin keskiasteen musiikkioppilaitoksiin sekä -korkeakouluihin.

Opiskelijat järjestävät päätöskonsertteja, jotka kehittävät ammatissa tarvittavia taiteellisia kykyjä. Oppitunteja ohjaavat erittäin ansioituneet opettajat, joilla on pitkä kokemus sekä taiteen että opetuksen parissa. Opetusta annetaan sekä suomeksi että venäjäksi. Forte Plus -studio tarjoa äänitteiden tallennuspalveluja, äänitteiden miksausta ja masterointia. LIsätietoa: puh. +358 45 111 0878,
studio@forteplus.fi

Tämä ei ole läheskään täydellinen luettelo Inkerikeskuksen tarjoamista projekteista ja palveluista. Lopuksi haluamme esittää toiveen, että samankaltaisia keskuksia syntyisi myös muihin kaupunkeihin Suomessa.

Laine Huttunen,
Inkerikeskuksen toiminnanjohtaja

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика